Nesigurni ste na poslu? Narednih dana o zaštiti na radu doznati više možete u Zadru!

Zavod za unapređivanje zaštite na radu središnja je javna ustanova u vlasništvu Republike Hrvatske, osnovana temeljem Zakona o zaštiti na radu (NN br. 71/14., 118/14. i 154/14.) koja je uz javne ovlasti nadležna i za praćenje stanja te unapređivanje zaštite na radu u najširem smislu u Republici Hrvatskoj. Pored toga, Zavod pruža stručnu pomoć udruženjima poslodavaca, sindikatima, osobama ovlaštenim za obavljanje poslova zaštite na radu te tijelima uprave na temelju podataka iz svog djelokruga.

U sklopu kontinuiranih aktivnosti predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu u Zadru će narednih dana organizirati i sudjelovati u različitim aktivnostima:

Pilot-projekt pod nazivom „S osmijehom korak po korak u siguran dan“ koji je osmislio i kojeg provodi Zavod za unapređivanje zaštite na radu, predstavit će se 21. rujna u 10,30 sati  u zadarskom vrtiću „Radost“ sa svrhom podizanja svijesti o sigurnosti i zaštiti pri radu. Cilj pilot-projekta je kontinuirano unapređivanje sigurnosti djece predškolske dobi. U okviru projekta Zavod je pripremio igraonice/radionice s edukativnim temama o sigurnosti i zaštiti pri radu  pri čemu maskota Ježić Ješko prolazi kroz pet različitih  rizičnih situacija koje su djeci bliske u njihovoj svakodnevici u domu, vrtiću i javnim prostorima u kojima se kreću.  Projekt se provodi u vrtićima u različitim područjima RH. Ciljne skupine pilot-projekta su djeca vrtićke dobi, odgajatelji u vrtićima i roditelji. Za  djecu je osmišljena edukativna slikovnica i bojanka, te  plakati i roll-up s maskotom Ježića. Teme ove igraonice/radionice su: opasnosti od struje, oštrih predmeta i pada s visine, opasnosti od elektroničkih i kućanskih uređaja (TV, mobitel, štednjak, kompjutor) te kako se ponašati u izvanrednim situacijama (evakuacija zbog vanjske opasnosti). Na radionicama-igraonicama na kojima upoznajemo djecu s mogućim opasnostima pri korištenju uređaja i tehnologije vježbamo s djecom pri čemu kroz igru uče i  osnove ergonomije.

Nakon  radionice u vrtiću „Radost“ predstavnici Zavoda 21. rujna 2016. godine u 13,00 sati održati će radni sastanak u zadarskoj tvrtki Čistoća d.o.o. s predstavnicima menadžmenta, stručnjacima zaštite na radu, predstavnicima sindikata i radnika kako bi se neposredno upoznali sa stanjem, te načinom organizacije i provedbe mjera zaštite na radu, te razmijenili informacije vezane za praktično rješavanje određenih pitanja iz ovog područja.

U petak, 23. rujna od 14,30 – 16,30 sati Zavod organizira u Hotelu „Donat“, okrugli stol na temu „Mirenje kao učinkovit model rješavanja radnih sporova iz područja zaštite na radu“ na kojem će sudjelovati predstavnici  Zavoda, udruga poslodavaca, sindikata, Ministarstva pravosuđa, Općinskog suda u Zadru te Hrvatske udruge za mirenje. Cilj je promovirati mirenje kako bi se ono implementiralo u sve pore našeg društva, ne samo kao način rješavanja sukoba i sportova, već i kao način življenja i poslovanja. Rasterećenje sudova, te brže, jednostavnije, ugodnije i jednostavnije rješavanje sporova opće društveni je interes, naglašava Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

U petak, 23. rujna 2016. godine od 10,00 – 16,00  sati na Narodnom  trgu u Zadru predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu predstaviti predstavit će kampanju Europske  agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA) „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“  2016.-2017.  kojoj  je ključni  cilj promicanje održivog rada i zdravog starenja od samog početka radnog vijeka  uz naglašavanje značaja prevencije tijekom cijelog  radnog vijeka.

Također, Zavod za unapređivanje zaštite na radu predstavit će Nacionalnu kampanju „STOP ozljedama na radu“ čijom provedbom se namjerava utjecati na smanjivanje broja ozljeda na radu u naredne tri godine. Naime, duži niz  godina broj ozljeda na radu je u porastu i trend je nužno zaustaviti. U prošloj godini Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje evidentirao je 16.013 ozljeda na radu od čega je u Zadarskoj županiji zabilježeno ukupno 408 ozljeda, odnosno 2,55 % od ukupnog broja ozljeda na radu u Republici Hrvatskoj. Za navedenu kampanju Zavod je izradio vodiče i druge materijale koje će tvrtke moći koristiti i koje će se nalaziti na web stranici Zavoda, a to su: Vodič za analizu ozljeda na radu s praktičnim primjerom analize ozljeda, Vodič za izradu procjene rizika, Vodič za izradu programa osposobljavanja s predloškom, Vodič za unutarnji nadzor stanja zaštite na radu, Vodič za izbor povjerenika radnika za zaštitu na radu te Akcijski plan mjera i aktivnosti za unapređivanje zaštite na radu s praktičnim primjerom. Cilj kampanje je Podizanje svijesti o značenju prevencije potencijalnih rizika na radu, razvoj kulture prevencije u provedbi mjera zaštite na radu, informiranje, edukacija i motiviranje svih dionika za unapređivanje ZNR, aktivno sudjelovanje svih tvrtki, obrta, ustanova i poslovnih subjekata te suradnja poslodavaca, radničkih vijeća, sindikata, radnika i drugih dionika u učinkovitom upravljanju i ostvarivanju mjera zaštite na radu.

Tijekom predstavljanja navedenih aktivnosti  građanima će se dijeliti promotivni materijali te će se razgovarati o značaju dobrih uvjeta rada i očuvanju radne sposobnosti radnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...