Ništa od slikanja smiješnih komentara; DIP: Listići se ne smiju fotografirati!

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu je, uoči prijevremenih izbora za Hrvatski sabor, opetovano podsjetilo birače da na biračkim mjestima ne smiju koristiti mobitele, kao ni fotografirati glasačke listiće.

Korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića nije primjereno i u suprotnosti je sa općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka, naglašava DIP.

Povjerenstvo podsjeća da Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor jasno propisuje da je “birač slobodan objaviti svoje glasačko opredjeljenje” te da “nitko ne može zahtijevati izjašnjenje birača o njegovom glasačkom opredjeljenju”.

Povjerenstvo posebno upozorava da bi fotografiranje glasačkih listića po nagovoru, prisili ili zbog obećane nagrade moglo podrazumijevati ponašanje suprotno citiranim izbornim načelima i zakonskim odredbama. Upućuje i na odredbe Kaznenog zakona kojima se propisuje kaznena odgovornost za počinjenje kaznenih djela povrede slobode odlučivanja birača odnosno povrede tajnosti glasovanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...