Novih 11 natječaja za ribarstvo raspisat će Ministarstvo regionalnog razvoja

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU najavljuju da će do kraja godine raspisati 11 novih natječaja namijenjenih sektoru ribarstva, prvenstveno vezani uz kupnju opreme na ribarskim plovilima.

Iz Ministarstva navode kako je prepoznat problem ribara u vezi iskrcavanja robe i priveza u ribarskim lukama i iskrcajnim mjestima. Zbog toga će do kraja godine biti raspisan i natječaj za izgradnju/modernizaciju/opremanje ribarskih luka i iskrcajnih mjesta. Ostali natječaji vezani su za akvakulturu te za provedbu lokalnog razvoja vođenog zajednicom i tržišnih mjera.

Ribarstvo je bitno za održavanje radnih mjesta na otocima, ali i u priobalju. Cilj nam je povećati sigurnost na radu ribara te čak i poboljšati kvalitetu proizvoda, izjavio je tehnički ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić.

Natječaji će pridonijeti povećanoj produktivnosti i kvalitetnijem životnom standardu u sektoru ribarstva te osigurati stabilnije tržište, ističu iz Ministarstva. Navode kako je sektor ribarstva iznimno bitan za Hrvatsku te iako nema veliki udio u BDP-u, pridonosi mogućnostima zapošljavanja, osobito u priobalju i na otocima, gdje je taj sektor jedan od rijetkih koji pruža prihode tijekom cijele godine.

Iz Ministrstva podsjećaju da je početkom studenog 2015. prihvaćen Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH za programsko razdoblje 2014.-2020., čija je ukupna alokacija 348 milijuna eura, od čega 252 milijuna eura dolazi iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Taj operativni program objedinjuje sve prioritete i ciljeve koji se trebaju ostvariti u sektoru ribarstva sufinanciranjem iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR). EFPR je financijski instrument koji je donijela EU i promiče mnoge pozitivne aspekte pomorstva i ribarstva u Hrvatskoj. Između ostalog, potiče konkurentno, gospodarski održivo i društveno odgovorno ribarstvo i akvakulturu te promiče uravnotežen i uključiv teritorijalni razvoj područja u kojima se odvija ribarstvo i akvakultura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...