Obrovačka “beba iz epruvete” je guska Vesna, a njezina ju vrsta odbacuje!

Vesna je guska samotnjak, otpadnica od jata i usamljena gakalica kraj obale rijeke Zrmanje u Obrovcu. Ne smije zaplivati u vodi jer je iz rijeke vreba čitavo jato neprijateljica koje je tjeraju da isključivo šeta obalom, pišu 24sata.

Preživjela je nekoliko napada, pa preživljava zahvaljujući dobrim ljudima iz Obrovca, uglavnom umirovljenicima koji je hrane i djeci koja u pratnji roditelja dolaze u šetnju na obalu Zrmanje.

Vesna je jedna od pet gusaka koje su se izlegle iz jaja upravo ovog, neprijateljski nastrojenog jata. No na tim jajima nije ležala mama guska, nego su grijani i izlegli se u inkubatoru. S vremenom četiri su guske uginule, a Vesna je jedina preživjela.

Čovjek je naišao na pet jaja ovih gusaka na livadi i ponio ih doma jer ima inkubator. Guske su se izlegle, a on ih je vratio u rijeku čim su ojačale. No ostale guske nisu ih primile. Nisu bile iz njihova jata i bile su im nepoznate, pa su ih napadale. U međuvremenu je ostala samo Vesna. Hrane je ljudi jer ne smije sama u rijeci potražiti hranu. Često joj jesti daju i gosti koje vozim brodom po Zrmanji, rekao nam je Slavko Klapan, kapetan izletničkog broda.

To je tragično kad jadna guska gleda u Zrmanju, a ne smije u rijeku samo zato što je ‘iz epruvete’. Svaki dan je nahranim, a što ću, dam jesti i njezinim neprijateljicama. Volio bih kad bi prestala biti ružno pače i da je ostale prihvate, kazao nam je Mile Josić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...