Odgođeno postavljanje spomenika palim zadarskim braniteljima!

Pobjednik natječaja za izradu spomenika poginulim braniteljima u Zadru, koji bi trebao biti postavljen na Trgu kneza Višeslava, u uvali Jazine, odabran je još u studenom 2015. godine, a novosti o spomenutom projektu prestale su dolaziti negdje oko prosinca prošle godine.

Podsjećamo, na natječaju pobjedu je i 30 tisuća kuna odnio splitski akademski kipar Tomislav Ostoja, ali njegov rad prihvaćen od strane struke nije dobro sjeo braniteljskoj populaciji i njihovim obiteljima.

Kada sam vidio druge radove pogotovo sam siguran da se moglo izabrati nešto bolje jer bilo je tamo spomenika koji predstavljaju i branitelje i hrvatske simbole, a ova kocka je, reći ću otvoreno – ruglo poginulih branitelja, izjavio je prošle godine za Zadarski list Jere Zurak, predsjednik županijske Udruge branitelja liječenih od PTSP-a. Njegov stav popratio je i onaj dopredsjednika zadarske HVIDR-e Klaudija Vidaića.

Nema tu ni branitelja, ni nas Hrvata, ni hrvatske, to je obična kocka, kazao je Vidaić iskazavši u jednoj rečenici stav cjelokupne braniteljske populacije Grada Zadra.

Prvoplasirani na natječaju za spomenik braniteljima u Zadru

No, negodovanju usprkos, najavljeno je kako projekt ide dalje te da će spomenik na Trg kneza Višeslava biti postavljen do kraja 2016. godine. Kako se bliži godina dana otkako je natječaj završen, zanimalo nas je kada će spomenik biti izgrađen te kada će se “Kocka” naći kod Jazina. Odgovor smo pokušali dobiti od pročelnika Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra Radovana Dunatova, inače jednog od članova ocjenjivačkog suda koji je odobrio spomenik s ilustracije iznad.

Od spomenika ove godine – ništa. Trenutno se nalazimo u Pregovaračkom postupku javne nabave po Zakonu o javnoj nabavi. Naše procjene su da će spomenik biti postavljen negdje na proljeće sljedeće godine, kazao nam je Dunatov.

S jedne strane odgoda je dobrodošla, posebice zato što je projekt doživio brojne kritike populacije kojoj je namijenjen, a s druge odgoda je još jedna u nizu koja je zadesila neki zadarski projekt. Već sada se čini da ništa, pa ni spomen obilježje, u ovome gradu ne može biti izgrađeno na vrijeme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...