Održan prvi “Sajam Mareta” koji je u Nin donio etablirane otočne proizvode

Dvadesetak proizvođača prirodne komezetike, ekoloških ulja, rakija, likera i džemova pripremljenih po tradicionalnim receptima, sireva, uporabnih predmeta od maslinova drveta i kamena, maslinova ulja, originalnih suvenira sa zadarskih otoka i priobalja predstavilo je zvoja znanja, umijeća i vještine na prvom “Sajmu Mareta”, što ga je u petak, 2. rujna u Ninu organizirao LAG Mareta.

Među vrijednim proizvođačima bilo je već etabliranih imena s oznakom Hrvatski otočni proizvod poznatih i izvan Zadarske županije, ali i malih proizvođača koji se tek probijaju na tržištu. Primarni cilj sajma bio je povezati i upoznati upravo te dvije skupine proizvođača kako bi mogli razmijeniti iskustva ili se, pak, udružiti i zajedno predstavljati na tržištu. Željeli smo i promovirati oznaku Hrvatski otočni proizvod te proširiti turističku ponudu Zadarske županije i Grada Nina. Važno je naglasiti da je s područja koje pokriva LAG Mareta ove godine čak deset dobitnika oznake Hrvatski otočni proizvod, a lani ih je, primjerice, bilo samo dvoje, što znači da naši proizvođači sve ozbiljnije shvaćaju koje sve benefite donosi ta oznaka kvalitete, ali i članstvo u LAG-u, kaže Emila Šimičić Bajlo, voditeljica ureda LAG Mareta.

Dodaje kako je LAG dosad dobio već četiri zahtjeva za pripremu proizvoda za proceduru dobivanja oznake HOP za 2017. godinu. LAG Mareta trentačno ima 45 članova, a obuhvaća geografsko područje općina Preko, Kali, Kukljica, Sali i Privlaka te Grada Nina i ruralnih naselja Grada Zadra – otoke Iž, Rava, Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib te naselja Kožino i Petrčane. Obuhvaća 41 naselje u kojima, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, živi 15.875 stanovnika. U LAG-u se nalazi i 13 naseljenih otoka, što je čak 28 posto naseljenih otoka u Hrvatskoj.

Glavni cilj LAG-a Mareta je pokretanje i podrška ukupnom ruralnom razvoju na teritoriju koji obuhvaća, uz promicanje višedioničkog i višesektorskog pristupa razvoju. Članovi su sve općine i gradovi koj se nalaze u geografskom obuhvatu LAG-a, javne ustanove, gospodarski sektor – tvrtke, zadruge, obrti, poljoprivredna gospodarstva, te civilni sektor, odnosno udruge i fizičke osobe.

Fotogaleriju pogledajte na portalu Naši školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...