Otočna škola OŠ Valentin Klarin ima 37 prvašića, Općina Preko subvencionira udžbenike

Točno u 8.15 sati, školsko zvono označilo je početak nove školske godine za 308 učenika Osnovne škole Valentina Klarina u Preku, koja sa šest područnih škola od Kukljice do Ugljana “pokriva” cijeli otok.

Prije godinu dana imali smo 305 upisanih učenika, sada ih je 308, ali ta brojka vjerojatno nije konačna jer će se neki učenici možda premjestiti u Zadar ili s kopna doći k nama. U prvi razred krenulo je 37 učenika, troje više nego lani, najviše u Kalima, a najmanje u Lukoranu i Poljani, kaže ravnatelj OŠ Valentina Klarina Kristijan Smud, koji je s učiteljicom Ankicom Grbas i učenicima petog razreda dočekao prvaše.

U lipnju je, napominje, školu napustilo 38 osmaša, tako da se u novu školsku godinu ulazi s otprilike istim brojem učenika Dodaje kako će se ove godine zadržati sve aktivnosti i programi, od GLOBE programa, Eko-škole, Učeničke zadruge Mogunja, a posebno izdvaja sudjelovanje učenika u modnoj reviji od recikliranih materijala.

S tim projektom nastavit ćemo i ove godine jer su ga učenici odlično prihvatili. Reviju ćemo organizirati za Dan škole, u svibnju, a već 18. listopada prigodnim programom obilježit ćemo Svjetski dan kravate. Planiramo uvesti i program Rasplesani razred i u suradnji s jednom plesnom školom iz Zadra organizirati tečajeve latinoameričkih plesova, najavljuje ravnatelj.

Ove godine najbrojniji su peti razredi sa po 25 učenika, a u školu se upisalo i dvoje djece iz Slavonije jer su roditelji na otoku pronašli posao. Zbog manjka prostora, konkretno – nedostaju barem tri učionice, nastava će ponovno biti organizirana u dvije smjene s autobusnim prijevozom. Kao i lani, za  jednog učenika osiguran je asistent u nastavi.

Od planova i želja, uz bolju informatičku opremljenost škole, ravnatelj Smud ističe potrebu za ugradnjom lifta ili barem pokretnih stepenica jer će sljedeće godine dobiti učenika s tjelesnim oštećenjem u invalidskim kolicima pa škola već sada razmišlja kako da mu olakša kretanje i dostupnost svih sadržaja.

Fotogaleriju prvoga dana u školi pogledajte ovdje.

Općina Preko subencionira udžbenike

Općina Preko ove će godine subvencionirati nabavu udžbenika za osnovnoškolce iznosom od 350 kuna. Nakon stipednija studentima, jednokratne pomoći za novorođenčad, subvencija vrtića i stambenih kredita mladim obiteljima, ovo je nova mjera kojom se namjerava pomoći ostanku mladih na otoku, ističu u općini.

Zahtjevi se tijekom rujna podnose u Općini Preko, a potrebno je priložiti potvrdu o upisu djeteta u OŠ Valentina Klarina, kopiju rodnog lista, račun za kupljene knjige i broj žiro-računa roditelja.

Želja nam je i na ovaj način pomoći našim mještanima, jer su nam upravo socijalni programi kojima sufinanciramo brojne stavke među prioritetima. Vodimo brigu o svim generacijama, od najmlađih do umirovljenika. U ovoj godini sufinancirat ćemo nabavu školskih udžbenika za više od 160 učenika OŠ Valentina Klarina, za što je u proračunu predviđeno 60.000 kuna. Financijski pomažemo i školovanje naših studenata, a za to smo predvidjeli 200.000 kuna, čime smo se pokazali kao općina koja investira u – znanje, rekao nam je načelnik Općine Preko Karlo Novoselić.

Uz načelnika, čvrsto stoji i vladajuća garnitura u općini koja je podržala odluku o subvencioniranju udžbenika, ali i najavljuju dodatne mjere za pomoć mještanima.
Demografska politika jedno je od prioritetnih pitanja za našu općinu, pogotovo jer su otoci već desetljećima suočeni s depopulacijom. Mi smo bili jedna od prvih jedinica lokalne samouprave koja je odlučila financijski pomoći obiteljima s malom djecom. Tako, primjerice, za prvorođeno dijete dajemo jednokratnu financijsku pomoć u iznosu od tri tisuće kuna, za drugo dijete pet tisuća, a za treće i svako ostalo po sedam tisuća. Razmišljamo da, u okviru proračunskih mogućnosti, već iduće godine taj iznos idodatno povećamo. Važno je dijete pratiti i kasnije, pa zato subvencioniramo rad Dječjeg vrtića Lastavica, pa tako roditelji moraju izdvojiti 250 kuna, što je jedna od najnižih cijena vrtića u Hrvatskoj. Djeca čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja imaju potpuno besplatan vrtić. Isto tako, mladim obiteljima koje žive u našoj općini pomažemo i na način da subvencioniramo stambene kredite, što je također svojevrstan doprinos demografskoj politici, istaknuo je predsjednik OO HDZ-a Preko Jure Brižić.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...