Otvorenje izložbe “Arheološka istraživanja Sv. Nikola u Zadru 2014. godine”

Povodom aktualne posjete danskih podvodnih arheologa u sklopu dvogodišnjeg sporazuma o suradnji na polju podvodne arheologije, u petak, 16. rujna, 2016., održat će se otvorenje izložbe pod nazivom “Arheološka istraživanja Sv. Nikola u Zadru 2014. godine”. Autori izložbe su: Roko Surić, Šime Vrkić, Luka Bekić i Mladen Pešić.
Sporazum je, podsjetimo, potpisan između Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA) i Danske agencije za kulturu, 24. listopada 2014. godine u Splitu. Sama svečanost potpisivanja ugovora održala se u nazočnosti danskoga kraljevskog para, kraljice Margarete II. i njezina supruga princa Henrika. Cilj ovog sporazuma je razmjena ideja i međusobna suradnja, ali i izgradnja mreže između danskih i hrvatskih podvodnih arheologa u svrhu daljnjeg obrazovanja i istraživanja, razvoja podvodnog turizma i suradnje s UNESCO-om.

Arheološka sondiranja obavljena su u srpnju i listopadu 2014. godine kod crkve Sv. Nikole u Zadru koja su vodili Luka Bekić, Šime Vrkić i Filipa Jurković Pešić. Iako su izostali značajniji nalazi iz razdoblja prapovijesti i antike, unutar arhitektonskog sklopa bivšeg samostana i crkve Sv. Nikole utvrđen je važan srednjovjekovni i novovjekovni sloj o kojem svjedoče brojni grobovi i tragovi gradnje.

Nakon arheoloških istraživanja uslijedila je obrada nalaza, a sada će po prvi puta biti izloženi u Galeriji podvodne arheologije u sklopu MCPA Zadar (Božidara Petranovića 1). Ovim putem Vas pozivamo da nam se pridružite u petak, 16. rujna u 14.00 sati na samoj svečanosti otvorenja, dok će se izložba po dogovoru moći pogledati i nakon otvorenja.

plakat-pozivnica-nikola-1

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...