Pametno će svake godine do 2019. smanjiti parafiskalne namete za milijardu kuna

Kandidati najbrže rastuće stranke u Hrvatskoj – stranke Pametno – u Zadru su danas najavili da će već u 2017. godini rasteretiti gospodarstvo za minimalno milijardu kuna parafiskalnih nameta, a još će u istoj godini srezati administrativne procedure i prateće troškove za 30 posto. Rasterećenje gospodarstva poreznih i neporeznih davanja te birokratskih procedura Pametno vidi kao temelj bržeg gospodarskog rasta kroz stvaranje okvira za slobodnije i lakše poslovanje.

Stranka Pametno najbrže je rastuća stranka u ovoj kampanji za parlamentarne izbore i uopće. Od samog osnivanja građani nas prepoznaju kao ozbiljnu stranku s vjerodostojnim ljudima i najboljim programom i zato smo mnogima postali trn u peti. Ne varamo narod šarenim obećanjima, nismo poput ostalih koji će vam jedno reći danas, a sutra napraviti drugo. Naš su program stručnjaci i javnost ocijenili najboljim, prva smo stranka koja je javno pokazala kako će njihov program izgledati kroz trogodišnje projekcije državnog proračuna. Bez bolnih rezova i postupno, ali dovoljno brzo, do kraja 2019. godine gospodarstvo će početi lakše disati, bez tolikih parafiskalnih nameta, bez tolikih papirnatih obveza prema državi, bez nepotrebnih troškova, kazala je Natalija Rajčić, prva na kandidacijskoj listi stranke Pametno u 9. izbornoj jedinici.

Rasterećenjem gospodarstva od birokratskih prepreka u troškovima i proceduri stvorit će se uvjeti za lakše i jeftinije poslovanje, kao i za jednostavniji ulazak u poduzetništvo. S druge strane, stranka Pametno će rasterećenjem rada kroz smanjivanje poreznih stopa na dohodak i povišenje neoporezivog dijela dohotka postići da rad za poduzetnika bude jeftiniji, a da pritom građani ne izgube dio svojih primanja. Ove mjere dovest će do jače gospodarske aktivnosti i povećanja poduzetničkih investicija, bez smanjenja dohotka i osobne potrošnje građana.

Hrvatska loše stoji na svjetskim ljestvicama konkurentnosti, oko toga se svi slažemo i zapravo nam to ni ne treba nitko reći, sami jako dobro vidimo u kakvom okruženju živimo i poslujemo. Ako se država koncentrira na povećanje slobode poslovanja, napredovanje na tim ljestvicama je dostižno. Te su ljestvice važne jer nas po njima mjere i ocjenjuju strani ulagači koji bi sutra investirali u Hrvatsku. Ali još su važnije zbog nas samih, jer bez rasterećenja gospodarstva nećemo uspjeti dovoljno brzo dignuti BDP i uhvatiti korak sa stranim gospodarstvima i modernim tehnologijama. Inzistirat ćemo na rezanju nepotrebnih birokratskih procedura i administrativnih troškova, nećemo popustiti od uvođenja ‘Standard Cost Model’ metodologije u cjelokupni djelokrug države i kroz Ured za pametnu regulativu i portal Stop birokraciji, ukinut ćemo i pojednostaviti postojeće procedure te sprječavati nametanje novih, kazao je Zdenko Jukić, kandidat stranke Pametno u 9. izbornoj jedinici.

Gospodarske mjere Pametno će pratiti reformom lokalne i područne samouprave kojom će današnjih 556 jedinica lokalne i područne samouprave smanjiti na 5 regija i 123 urbana centra i tako značajno smanjiti broj političkih dužnosnika i lokalnih službenika koji žive od poreznih obveznika. Okrupnjavanjem jedinica samouprave i fiskalnom decentralizacijom stvorit će se uvjeti da lokalne sredine dobiju veće prihode i budu ih u prilici bolje iskoristiti nego sad. Nije manje važno ni ograničenje mandata lokalnih čelnika na svega dva i uvođenje nespojivosti dužnosti čelnika lokalne samouprave s dužnošću saborskog zastupnika, čime će ograničiti moć tzv. lokalnih šerifa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...