Predavanje Cvijete Biščević “Briga o tlu” 21. rujna u Gradskoj knjižnici

“Briga o tlu”  naziv je predavanja  koje će se u srijedu 21. rujna 2016. s početkom u 18 sati održati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.  O tlu, koje je najveći izvor svjetske bioraznolikosti, i o tome kako vratiti život u degradirana tla, a samim time i u hranu koju jedemo, govoriti će Cvijeta Biščević, permakulturna aktivistica iz udruge ZMAG – Zelena mreža aktivističkih grupa, koja zajedno s Brunom Motikom potpisuje autorstvo priručnika “Briga o tlu”.

Tlo je medij života. Ono je izvor kalorija, ugljikohidrata, bjelančevina, ulja, lijekova, energije i vlakana. Ono filtrira i skladišti vodu te može ublažiti neke od najvećih problema sa kojima se suočavamo danas – od suša i poplava do klimatskih promjena. Tlo je osnovni resurs primarnih djelatnosti. Plodnost tla izravno je povezana s kvalitetom i količinom hrane, te posljedično sa zdravljem, ne samo ljudi, već i cijelog ekosustava, poručuje Bišćević  koja će kroz predavanje, u sklopu kojeg će biti predstavljan i priručnik, govoriti o tome kako brinuti o tlu i učiniti ga plodnijim, na koje načine  možemo podržati funkcije zdravog tla i doprinijeti porastu usluga ekosustava, kako se nositi s emisijama stakleničkih plinova i sve učestalijim vremenskim ekstremima,  gdje možemo pohraniti višak atmosferskog ugljika, te možemo li regenerirati tlo jedući bolju hranu, a izgradnjom plodnosti tla povećati prinose, učinkovitije koristiti energiju i pritom smanjiti financijska ulaganja u poljoprivredne sustave, možemo li kroz brigu o tlu postaviti temelje zdrave kulture i ekonomije i pri tom stvoriti skladan odnos između minerala, biljaka, životinja i ljudi.

Predavanje se održava u sklopu projekta “Zelena transformacija” provedbu kojeg u 2016.  financira Zadarska županija, Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove u iznosu od 10.000,00 kuna. Projekt se prvi put provodio tijekom 2104. i 2015. godine kada je fokus bio s na poticanju građana/ki na obraćanje pozornosti na hranu koju konzumiraju s naglaskom na očuvanju autohtonog sjemenja i promicanju ekološke poljoprivrede te kompostiranja kao načina kvalitetnog zbrinjavanja organskog otpada.

Cilj provedbe „Zelene transformacije“ je staviti građanima/kama na raspolaganje znanje i alate za realizaciju prava na zdrav život, tako da je i ove godine planirano predavanje za mlade i odrasle, ali i više aktivnosti za djecu. Svrha ovih aktivnosti je educirati djecu osnovnoškolske dobi od 1. do 4. razreda o prirodi koja ih okružuje i uzajamnosti svih živih bića u ekosustavu i uvesti ih u osnove kritičkog promišljanja spram antropocentričnog djelovanja na prirodu i okoliš. Radionice s djecom osmislila je i provesti će članica udruge „Eko-Zadar“ iva Lukin, dipl. ing. agr.

cvijeta-predavanje-plakat

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...