Prvi potpuni izborni rezultati bit će poznati u nedjelju u ponoć

Prve potpune rezultate glasovanja na nedjeljnim, prijevremenim parlamentarnim izborima, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će u nedjelju, 11. rujna u ponoć, najavili su iz Povjerenstva.

Povjerenstvo će to učiniti na ponoćnoj konferenciji za medije koju će održati u zgradi Hrvatskoga sabora.Počev od 22 sata, na internetskim stranicama Povjerenstva www.izbori.hr bit će dostupni podaci o prvim privremenim i neslužbenim rezultatima.

Povjerenstvo će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o izlaznosti birača na područjima deset izbornih jedinica (od I.-X. Jedinice), koji će obuhvatiti izlaznost do 11,30 odnosno 16, 30 sati. Ti će podaci biti dostupni na DIP-ovim internetskim stranicama.

Nešto manje od 3,8 milijuna birača u nedjelju će, drugi put u deset mjeseci, birati novi saziv Hrvatskoga sabora, prethodni, osmi sam se raspustio, prethodno izglasavši nepovjerenje Vladi Tihomira Oreškovića.

U Hrvatski sabor bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina, u posebnoj, XII. jedinici koju čini cijela država.
S prebivalištem u Hrvatskoj upisano je 3, 74 milijuna birača, bez prebivališta u Hrvatskoj aktivno ih se za nedjeljne izbore registriralo oko 60 tisuća, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...