Ravnatelj Agencije za obalni i linijski promet: “Strani brodari ulaze na tržište, ali mi smo daleko bolji!”

Održan je radni sastanak Ministarstva prometa s predstavnicima Agencije za obalni linijski pomorski promet, Otočnog sabora i brodara o prijedlogu Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu. U svezi s time danas su za novinare u Zadru dali Jadranka Fržop, pomoćnica ministra pomorstva, župan Stipe Zrilić i Ivan Franičević, ravnatelj Agencije za obalni i linijski pomorski promet.

Prijedlog odluke, ovi sastanci i dolazak na teren temelj su za raspisivanje natječaja za brodare zainteresirane za obavljanje prijevoza na našem dijelu Jadrana. Namjera nam je bila primiti sve zainteresirane i uvažiti njihove primjedbe. Dogovoreno je kako neće doći do rezova u državnim subvencijama, ali će se pratiti gdje su one najpotrebnije. Primjedbe koje su došle su one o usklađivanju linija, ali, prije svega na usluge koje se pružaju na lučkim područjima. Bilo nam je uistinu važno čuti načelnike i gradonačelnike otočkih općina kako bismo donijeli zadovoljavajuću odluku. Za sada nije ništa do kraja dogovoreno, tek razgovaramo o mogućnostima, kazala je Fržop.

Stipe Zrilić, zadarski župan objasnio je kako Zadarska županija ima velik broj naseljenih otoka te da su se u suradnji s resornim ministarstvom dogodila značajna ulaganja u pomorsku infrastrukturu kako bi se bolje povezalo kopno s otocima.

Sada su najvažniji adekvatni redovi plovidbe, ali teško je postići idealno sranje. Siguran sa da će se nakon ovog sastanka iznaći rješenje koje će zadovoljiti sve, zaključio je Zrilić.

Najvažnija su doduše bila pitanja Ivanu Franičeviću, ravnatelju Agencije za obalni i linijski pomorski promet, te odgovori na ista.

Razgovara se na transparentan način tako da kvalitetno raspišemo natječaje za 46 linija. Stranci su zainteresirani za ulazak na tržište, a radi se o Skandinavcima, Talijanima i Grcima. To je normalno, more nas povezuje sve. Ipak, valja napomenuti da smo, suprotno uvriježenom mišljenju, mi bolji od njih. Očekujemo da će doći netko s eventualno jednim, odnosno dva broda, ali Hrvati su konkurentniji i kvalitetniji, naglasio je Franičević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...