Rekordne vrućine šire se Europom; U Hrvatsku stigao toplinski val koji će dugo trajati – evo do kada

Intenzivni val vrućine je početkom rujna zahvatio Pirinejski poluotok. Izmjerene su i rekordno visoke rujanske temperature za naš kontinent.

Na jugu Španjolske, u andaluzijskom mjestu Sancular La Mayor ( 50 km zapadno od Seville) u ponedjeljak 5. rujna 2016. izmjerena je maksimalna temperatura od 46.4°C.  Nakon službene verifikacije to će biti nova najviša temperatura ikad izmjerena u mjesecu rujnu na području Europe.  Dosad je rujanski temperaturni rekord za Europu iznosio  45.7°C, a izmjeren je u rujnu 1946. godine u San Severu (Italija).

Ekstreman val vrućina je prvih dana rujna i na Bliskom Istoku donio brojne rujanske temperaturne rekorde.  Najviša temperatura je izmjerena u kuvajtskom Mitribahu. U subotu 3. rujna 2016. je izmjereno 51.2°C. To je novi rujanski temperaturni rekord za Kuvajt, ali i druga najveća temperatura ikad izmjerena na Zemlji u mjesecu rujnu. Rujanski rekorder za naš planet je Mecca u Kaliforniji, gdje je 1. rujna 1950. godine izmjereno 52.2°C.

Vraća se ljeto

Iako se u Hrvatskoj ne očekuje ovakav rekordni val vrućine, idući dani će, prema tvrdnjama meteorologa, biti iznadprosječno topli i pravi ljetni.

Danas će diljem Hrvatske prevladavati djelomice sunčano, a uz prolazno više oblaka, mjestimice može biti malo kiše ili kratkotrajnog pljuska i grmljavine, ponajprije u gorskim predjelima i u Dalmaciji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, a na Jadranu bura, prijepodne podno Velebita rijetko i jaka. Najviša dnevna temperatura između 25 i 30 Celzijeva stupnja.

Temperature bi se do sredine tjedna iz dana u dan trebale penjati. Sredinom tjedna na kopnu i na jugu zemlje mogle bi se popesti znatno iznad 30 stupnjeva.

Ovaj će toplinski val vrlo vjerojatno trajati dugo. Naime, prošlog rujna smo na kopnu imali niz od osam iznadprosječno toplih dana, na moru deset. Ove godine, računajući protekla tri i prognoziranih desetak, očekujemo niz od oko 14 dana, prognozira RTL-ova meteorologinja.

Ostatak rujna?

Pretposljednji tjedan rujna će biti promjenljiviji uz češću kišu, ponegdje i razmjerno obilnu. Tu će se i temperatura spustiti na prosječne vrijednosti, otprilike 20 do 24 stupnja. Zadnji tjedan ponovno bi trebao biti sunčaniji, ali će se temperature ugrubo zadržavati u sličnim okvirima. Jesen bi nam trebala stići u trećem desetodnevlju rujna, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...