Spas za džep: Više ne morate plaćati radio na mobitelu!

Iz Hakoma naglašavaju kako će spomenuta smanjenja naknada doprinijeti financijskom rasterećenju građana, kao i većoj uporabi radiofrekvencijskog spektra.

Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (Hakom) u četvrtak su izvijestili da korisnici telekomunikacijskih usluga s mjesečnom pretplatom od četvrtka, 1. rujna više ne plaćaju 5 kuna mjesečne naknade za radijsku frekvenciju.

Naime, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo je izmjene Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra, koje se osim za korisnike određenih komunikacijskih sustava odnose i na cjelokupno građanstvo, odnosno privatne i poslovne korisnike.

To znači da se ukida odredba koja određuje naknadu za krajnju radijsku postaju u pretplatničkom sustavu plaćanja, u iznosu od 60 kuna godišnje.

Time će se korisnicima s mjesečnom pretplatom smanjiti financijsko mjesečno opterećenje za 5 kuna, a koje im je u ispisu mjesečnih računa bilo prikazano kao naknada za radijsku frekvenciju, navodi se u priopćenju.

Kako bi se potaknula konkurentnost i povećala uporaba radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskim pojasevima 3, 5, 10 i 26 GHz naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra za mreže točka-više točaka je smanjena na manje od polovine trenutnog iznosa.

Ovi radiofrekvencijski pojasevi se trenutno ne koriste te je cilj ove mjere manjim cijenama privući potencijalne nove operatore ili druge korisnike, kako taj dio radiofrekvencijskog spektra ne bi stajao neiskorišten, ističu iz Hakoma.

Navode i kako je smanjena i naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra za međunarodne usmjerene veze tipa točka-točka iz razloga što se navedene naknade naplaćuju i u Hrvatskoj i u državi u kojoj se nalazi druga krajnja točka veze, čime se jedna veza do sada praktično dvostruko naplaćivala.

Iz Hakoma naglašavaju kako će spomenuta smanjenja naknada doprinijeti financijskom rasterećenju građana, kao i većoj uporabi radiofrekvencijskog spektra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...