Što kaže anketa HRT-a kome idu glasovi u IX. izbornoj jedinici?

Agencija Hendal za Hrvatsku radioteleviziju napravila je anketu i istražila kome idu glasovi građana u IX. izbornoj jedinici. Prema njihovim proračunima, koje donosi HRT, a prenosi tportal, stvari idu na ruku HDZ-u

U ovoj izbornoj jedinici koja obuhvaća sjeverni dio Splitsko-dalmatinske te cijelu Ličko-senjsku, Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju redovito pobjedničku – HDZ-ovu listu na prošlim su izborima predvodili Tomislav Karamarko, Josipa Rimac, Božidar Kalmeta. Sad ih nigdje nema, a neki manje poznati HDZ-ovci koji su došli na njihova mjesta stranci neće priskrbiti više glasova, ali bi mogli više mandata.

Za Domoljubnu koaliciju u studenome je glasovala čak polovina birača 9. izborne jedinice. Sad je HDZ pao na 41 posto glasova, ali je i dalje dvostruko jači od SDP-ove koalicije kojoj je potpora pala na 19,4 posto. Most je, u odnosu na studeni, – upola slabiji sa 7,8 posto.

Četvrtoplasirani i jedini koji raste u ovoj izbornoj jedinici pa ima šansu osvojiti zastupnika je savez okupljen oko Živog zida s 4,3 posto.

Bandićeva koalicija je peta i Bandić ‘Za premijera’ u 9. izbornoj jedinici ne prolazi. Ostali još manje, ali se njihove glasove pribraja velikima.

Kad se glasove preračuna u zastupničke mandate, HDZ će ih imati devet što je mandat više nego u studenome, a SDP i partneri četiri.

Most će imati jednog zastupnika – Miru Bulja, a onaj drugi zastupnik Mosta iz studenoga bio je Stipe Petrina koji sad predvodi koalicijsku listu sa samo 0,6 posto potpore. Živi zid bi, budu li mu statistička pogreška uz dio gomile neodlučnih od gotovo 22 posto išli na ruku, mogao osvojiti jedan mandat na štetu HDZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...