Struja će poskupjeti bez obzira na obećanje ministra Panenića

Od 1. siječnja sljedeće godine naknada za obnovljive izvore energije (OIE) koja je dio svakog računa za električnu energiju povećat će se sa sadašnjih 3,5 lipa na 12 lipa po kilovatsatu(kWh), piše Večernji hr.

Snižavanje cijene struje

To pak znači da će računi za struju kućanstva prosječne potrošnje od 3000 kWh godišnje porasti za 30-ak kuna mjesečno. No tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenićovih dana uvjerava javnost da do tog poskupljenja neće doći i da će smisliti model kako će ga anulirati. Panenić navodi da se to može postići smanjenjem PDV-a na struju ili razgovorom s opskrbljivačima električnom energijom i regulatorima, dakle smanjenjem cijena struje. On pri tome optužuje bivšu Vladu, odnosno ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da je odluka o tome donesena za njegova mandata.

Vrdoljak pak kaže da je za njegova mandata ta naknasda već povećana sa 0,5 na 3,5 lipa, ali je to povećanje tada kompenzirano snižavanjem cijene struje od 10 posto. On kaže da je ove godine ta naknada trebala biti povećana na sedam lipa, ali nije, kako kaže, zbog nerada Panenića koji je sad mora povećati na 12 lipa. Vrdoljak ističe i da je povećanje naknada za OIE neminovno, ali da je s time trebalo ići postupno.

Uvozi se 30 do 40 posto struje

Naši upućeni sugovornici kažu da Panenić može probati anulirati povećanje naknade za OIE na ukupnom iznosu računa za struju tako da prisili HEP da snizi cijene struje, ali tu nema puno prostora, možda za svega tri-četiri posto. Smanjenje PDV-a na struju na 12 posto pak smatraju lošom idejom jer bi time državni proračun izgubio oko milijardu kuna godišnje, a potaknuo bi se uvoz jer Hrvatska uvozi 30 do 40 posto struje. Panenić nam je jučer bio nedostupan za komentar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...