U subotu prva rekreativna utrka „Rogovo – Roški slap“ u organizaciji NP Krka

Prva rekreativna utrka „Rogovo – Roški slap“ održat će u subotu, 17. rujna u 10 sati u organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“.

JU „Nacionalni park Krka“ i ove se godine pridružuje obilježavanju Europskog tjedna kretanja od 16. do 22. rujna. U tom razdoblju svi korisnici poučno-pješačke i biciklističke staze od Skradinskog mosta do Skradinskog buka ostvaruju popust na ulaznicu u Nacionalni park „Krka“ uz predočenje kupona. Kupon se može preuzeti na ulazu u Park na Skradinskom mostu i zamijeniti za ulaznicu po promotivnoj cijeni na recepciji kampa na Skradinskom buku. Odrasli će tako moći posjetiti Park za 65 kn a djeca od 7 do 18 godina u pratnji roditelja po cijeni od 35 kn. Nacionalni park „Krka“ predstavlja nove staze zaštićene prirode na srednjem toku

JU „Nacionalni park Krka“ uredila je tri nove poučno-pješačke staze na srednjem toku Krke u cilju promocije posjetiteljske infrastrukture i omogućavanja kvalitetnijeg boravka u zaštićenoj prirodi. Obnovljeni su putovi kojima se lokalno stanovništvo nekada koristilo za dolazak do rijeke ili do svog zemljišta na širem području Roškoga slapa. Staze će svečano biti otvorene rekreativnom utrkom, kao doprinosom sportskoj rekreaciji i aktivnom boravku u prirodi. Utrka „Rogovo – Roški slap“ održat će se u subotu, 17. rujna 2016. u 10 sati na 9 km dugoj stazi, s otiskom povijesti, koja je nastala spajanjem većeg dijela triju novih poučno-pješačkih staza na srednjem toku:

1.       Rogovo – Rupe, 2 300 m

2.       Laškovica – Žižići – Roški slap, 3 300 m

3.       Roški slap – Uz ploču, 1 500 m.

S obzirom da je riječ o utrci rekreativnog karaktera, sudionici mogu na dvama mjestima skratiti dio staze, odnosno odustati. Okupljanje počinje u 9 sati kako bismo sve sudionike utrke koji u osobnom aranžmanu dolaze do makadamskog puta iznad naselja Rupe za Rogovo na vrijeme prebacili do starta. Prijevoz za sudionike utrke je osiguran od početka toga puta (raskrižja s kapelicom sv. Ante, skretanja za Ljubičiće) do starta (3,8 km). U startnoj zoni sudionici će se moći prijaviti za utrku i dobiti informacije o stazi i svim ostalim aktivnostima (povratku nakon utrke i sl.).

Prije početka samog starta predlažemo obilazak šetnice do vidikovca “Rogovo“, s kojeg se pruža prekrasan pogled na smaragdni dio Krke (pet minuta pješice od starta utrke).

Sudionici će dobiti svoj natjecateljski broj radi lakše identifikacije a staza će biti označena (trakama, zastavicama i strelicama), uz asistenciju timova na njoj. Na stazi će biti asistenti (djelatnici Parka, članovi društva 08 Forca Šibenik, članovi spasilačke službe), koji će biti na usluzi sudionicima i paziti da priroda ostane očuvana. Vrijeme prosječnog kretanja po stazi iznosi 1 h, a duljina staze, ako se prođe točno zadanom rutom od starta do cilja, iznosi 9 km, pa će prolazak kroz cilj biti zabilježen postignutim vremenom. Utrka završava prolaskom kroz cilj posljednjeg sudionika, bez obzira na njegovo vrijeme (predviđeno ukupno vrijeme trajanja utrke iznosi 2 h).Na startu će svim sudionicima biti podijeljena voda, a na stazi će imati još tri pozicije s osvježenjem: 1. vidikovac Laškovica, 2. most Roški slap, 3. vidikovac Ploča.

Sve informacije o utrci i prijavi na nju možete dobiti od društva “08 Forca Šibenik“ na e-mail adresi [email protected]. Prijaviti se mogu svi, bez obzira na dob, i na sam dan utrke, odnosno na njezinom startu. Bez obzira dolazite li sami ili u društvu, s prijateljima ili obitelji, zasigurno ćete uživati u Parku i dobroj rekreaciji.

Edukativna radionica za djecu

U ponedjeljak, 19. rujna 2016. u 9 sati na Roškome slapu članovi Hrvatske gorske službe spašavanja održat će prezentaciju svog rada učenicima OŠ Skradin, koji će na interaktivan način moći sudjelovati u vježbama prilagođenim njihovom uzrastu. Pridružite nam se u Nacionalnom parku „Krka“ i aktivno obilježite Europski tjedan kretanja!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...