Velike tenzije na zadarskom Sveučilištu uoči obrane; Zbog doktorskog rada o Paveliću morala se umiješati i policija

“Djelovanje Ante Pavelića od 1945. do 1953.” naziv je doktorskoga rada koji je uoči obrane zakazane na Sveučilištu u Zadru za sutra u podne podigao tenzije, a zbog navodnog lažiranja imena u pismu kojim se osporava svrha znanstvenog rada, jučer je obaviještena i policija, donosi Jutarnji.hr.

Režim

Riječ je o prvom doktorskom radu kojemu je u nazivu jedno od najkontroverznijih imena nacionalne povijesti, a kako je za Jutarnji potvrdio autor, magistar povijesti Ante Delić, u izradi disertacije služio se među ostalim dosad neiskorištenom i nepoznatom ostavštinom Ante Pavelića, koje mu je ustupila njegova obitelj u Madridu. Na pitanje zašto se odlučio pisati disertaciju o Paveliću, Delić odgovara da je “jednostavno riječ o potrebi znanstveno utemeljenog istraživanja političkog djelovanja Ante Pavelića”.

– Jedino na taj način mogu prestati ideološke i druge mitologizacije Pavelića. Doduše, moj rad se bavi razdobljem nakon Drugog svjetskog rata, nakon što Pavelić dakle više nije poglavnik NDH već vođa hrvatske političke emigracije. Tvrdnje da se u radu ne bavim ustaškim režimom zato su nebulozne. Pavelićem se bavim koristeći znanstvenu metodologiju, a onima koje to smeta očito imaju za cilj uvesti dogmatski pogled na svijet i zabraniti istraživanje nekih tema – kaže Delić.

Jučer se naime proširilo pismo s adrese koja sadrži ime i prezime profesora povijesti umjetnosti Sveučilišta u Zadru Ivana Josipovića u kojemu se navodi da je rad pokušaj rehabilitacije ustaškog poglavnika. Kako stoji u pismu, “ovim se radom pokušava ispod žita provesti kvaziznanstvena rehabilitacija ustaškoga ubojice. Mentor doktoranda dr. Zlatko Begonja u svojoj ocjeni rada nigdje ne spominje zločine Ante Pavelića, već se obrušava na poslijeratnu Jugoslaviju kao totalitarni režim”.

Josipović međutim demantira da je poslao ikakvo pismo te tvrdi da je njegovo ime u mailu lažirano. Istina je, kaže, da je na sjednici Vijeća imao određenih terminoloških primjedbi, kao i neki drugi profesori, no nikakvo pismo nije slao. O slučaju je jučer obavijestio policiju, piše Jutarnji.hr.

Dokumenti

A Delić odrješito tvrdi: – Niti ja, niti itko, u disertaciji ne govori o Paveliću kao svecu, niti kao vragu. Velika većina moga rada temeljena je na dokumentaciji, od britanske i američke provenijencije, do jugoslavenskih službi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...