Zadar u ilirijinom Arsenalu ugostio istaknute svjetske znanstvenike posvećene zaštiti bioraznolikosti i ekologiji

U Arsenalu u Zadru uz sudjelovanje oko stotinu učesnika iz gotovo 50 zemalja, uspješno je otvoren 05. rujna 2016. posebni petodnevni skup znastvenika i stručnjaka koji se okupljaju oko  specijalizirane organizacije IPBS, unutar UN-a.

Ovdje naravno govorimo o znanstvenom turizmu no važnost ovog skupa i učesnika, a riječ je o znanstvenicima i predstavnicima većine vlada Europe i  Centralne Azije okupljenih oko problematike bioraznolikosti i ekologije, je značajno veća od samog turističkog efekta. Ipak pet dana intenzivnog rada u Arsenalu i značajan broj noćenja koje će biti  ostvareni u vlastitoj organizaciji (u raznm vidovima smještaja ) svakako donose značajan turistički doprinos. Čini se da bi ovakva događanja, dakle konferencije, seminari, simpoziji, kongresi i sl. mogli biti najbolji način za  proširenje turističke ponude i sezone.

Uglavnom ilirijin Arsenal  biti će domaćin 2. sastanka ekspertne grupe  IPBES-a za izvještaj Regionalne procjene bioraznolikosti i usluga ekosustava za Europu i Srednju Aziju.

Gospodin Andre Mader zadužen za organizaciju skupa  IPBES-a, ukratko objašnjavajući da je skup inače zatvoren za javnost, još ističe :

IPBES – je Međuvladina znanstveno-politička platforma o bioraznolikosti i uslugama ekosustava. Riječ je o globalnoj inicijativi pod  Programom Ujedinjenih naroda za okoliš – UNEP koji upravlja inicijativom.Ostali pokrovitelji su i  FAO (Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu), UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj  i UNESCO (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu).
Neki od najznačajnijih  ostvarenih rezultata rada jesu četiri regionalne procjene  stanja bioraznolikosti, ekosustava i usluga koje pružaju društvu. Svrha ovih izvješća  je osigurati donositeljima političkih odluka da dobiju pouzdane znanstvene činjenice potrebne za donošenje značajnih odluka o upravljanju bioraznolikošću i ekosustavima (prirodnim bogatstvima). Jednan od ova četiri izvješća je regionalna procjena za Europu i Srednju Aziju, koja pokriva 54 zemlje u regiji. Skup se održava kako bi unaprijedio nacrt ovog izvješća odnosno procjene  sljedeći nedavne vanjske ocjene.

Zašto ste izabrali Zadar?

–  Prethodna radionica je bila u Švicarskoj, a vodili smo se  ciljem  zemljopisne ravnoteže, željeli smo sljedeću održati negdje u Srednjoj  ili  Istočnoj Europi, ili Srednjoj  Aziji. Zadar je imao pravu kombinaciju položaja, sadržaja, odgovarajućih vremenskih prilika, pristupačnosti i izuzetnu  sposobnost organizacije na terenu na egleskom.

Iz koje zemlje sudionici dolaze?

–    Azerbajdžan, Bjelorusija, Belgija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Izrael, Italija Kazahstan, Kirgistan, Nizozemska, Norveška, Portugal, Rusija, Slovačka, Slovenija, Južna Afrika, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska, Turkmenistan, Velika Britanija, SAD.

Jeste li prvi put u Zadru i zašto u Arsenalu?

Jednom sam prošao  kroz Zadar kako bi uhvatio trajekt za Anconu, ali dio učesnika je bio ovdje.  Arsenal ima dobar položaj unutar  Zadra. Veličina prostora odgovara našim zahtjevima, za plenarne sesije kao i odvajanje u rad po grupama   i ponudu hrane u istom prostoru. Odlično je imati mogućnost organiziranja svih aktivnosti unutar jednog prostora. Podrška tima Arsenala je također bila jako dobra.

Dodajmo kako je Međuvladina znanstveno-politička platforma o bioraznolikosti i uslugama ekosustava (IPBES) osnovana  u travnju 2012. godine kao neovisno međuvladino tijelo, kojem se u ožujku 2013. godine pridružila i Republika Hrvatska.
Proces je pokrenut s   ciljem usporavanja gubitka bioraznolikosti,  promicanje održivog korištenja bioraznolikosti i aktivno uključujući   lokalne zajednice. Rezultati prvih globalnih studija već su dostupni (Tematika oprašivanja i proizvodne hrane; Stanje degradacije tla i njegove obnove,  te Strane invazivne vrste (IAS) itd).

Funkcije Platforme
Cilj Platforme je ojačati povezivanje  znanosti i politike u području bioraznolikosti i usluga ekosustava s ciljem očuvanja i održivog korištenja bioraznolikosti, dugoročnog ljudskog blagostanja i održivog razvoja, kroz: stvaranje novog znanja, stručne procjene, podršku provedbi politika i izgradnju kapaciteta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...