Znanost je pobijedila jednog od najvećih neprijatelja čovječanstva – mamurluk!

Mamurluk je uvijek nezgodna posljedica vesele noći s potocima alkohola, no izgleda da je toj lošoj priči došao kraj – stigao je alkohol koji radi sve isto kao i pravi, osim što vas ne može napiti?!

Spoj alkosint razvio je profesor David Nutt s Imperijal sveučilišta u Londonu. Alkosint imitira alkohol, tako da ne uništava “dobra” svojstva alkohola, ali zato poništava negativna djelovanja koja mogu utjecati na organizam.

Alkohol sadrži jednu izuzetno štetnu supstancu, acetaldehid, koji je otrovan i može izazvati niz zdravstvenih problema. Najteži oblik je oštećenje jetre, a najblaži – mamurluk.

Nutt je proveo čitavo desetljeće radeći na alternativi za alkohol, koji bi omogućio ljubiteljima da uživaju i dalje u piću ali bez negativnih posljedica. Trenutno ima listu od 90 supstanci kojd bi mogle pomoći, a od kojih najveće šanse da postane “lijek za mamurluk” ima alkosint. On se trenutno testira, i uskoro bi mogao naći u prodaji.

Nutt kaže da se nada da će alkosint u potpunosti zamijeniti alkohol do 2050. godine, objašnjavajući da će se on služiti u pićima koja su danas omiljena.

Nema kalorija

“Odlično ide uz Mohito. Može se staviti  i u nešto bistro, poput koktela Tom Collins. Nema neki okus, ali ima malo gorak miris”, rekao je Nutt.

Alkosint nema kalorije, što je dodatni plus za ljubitelje akohola koji muče muku s kilogramima.

Pored svega toga, ovaj spoj ima još jedan čudesan učinak – nakon četiri ili pet pića, postajete “maskimalno pijani” i više se ne možete napiti.

Živjeli!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...