1079. godine Hrvatska je samo papinom voljom spašena od rata

Četvrtog listopada 1079. godine pokazala se korist od papinske zaštite Hrvatskog Kraljevstva. Naime, kad se istarski markgrof Vecelin II. spremao napasti Hrvatsku kralja Zvonimira, papa je Vecelina pismeno opomenuo da to ne čini jer će ga inače kazniti prokletstvom. Zanimljive su točne papine riječi u pismu Vecelinu. Papa kaže: “Ako se ne pokaješ za svoju drskost…znaj pouzdano da ćemo protiv tvoje drzovitosti trgnuti mač sv. Petra…”

Spomenuti Vecelin II. bio je istarski markgrof od 1070. do 1079. godine. Bio je vazal tadašnjeg pape Grgura VII., upravo kao i hrvatski kralj Zvonimir. Istra je u to doba bila markgrofovija u sastavu Svetog Rimskog Carstva. Papa je bio izrazito moćan i uzimao je kršćanske vladare pod svoju zaštitu kao vazale. Oni su njemu polagali prisegu vjernosti, a on im je zauzvrat davao zaštitu. Markgrof doista nije udario na Hrvatsku nakon papine opomene, piše Povijest.hr

Moć pape Grgura VII. bila je tako velika da je pod njom pokleknuo i sam car Svetog Rimskog Carstva Henrik IV., koji je bio u sukobu s papom. Naime papa i car sukobljavali su se oko pitanja investiture tj. oko toga tko ima pravo imenovati biskupe. Car je isprva bio ratoboran, ali kasnije se pokorio papi i izveo znamenito pokajanje u Canossi. Naime, u pokorničkoj odjeći, bez znakova vlasti, došao je pred grad Canossu gdje je papa boravio i molio za oproštenje. Sv. Grgur VII. mu je na kraju oprostio i dopustio da ponovno zavlada Carstvom. I danas se kaže “ići u Canossu” kad netko moli za oproštenje. Taj slavni događaj dogodio se 1077., svega dvije godine prije papinog pisma Vecelinu u obranu kralja Zvonimira.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...