15-godišnjaka na Željezničkom kolodvoru brutalno pretukao interventni policajac: “Udarao me šakama u glavu, vrijeđao i prijetio da će me zgaziti ako se pomaknem”

Trčao je za mnom, vikao da stanem, a kad me sustigao, bacio me na pod i počeo udarati šakom u glavu i rebra. Dok me tukao govorio mi je da sam smeće, govno, te da će me, ako se pomaknem metar od njega zgaziti čizmama po glavi – priča 15-godišnjak iz Zemunika Donjeg, čiji su podaci poznati redakciji, pokazujući nam nalaz liječnika Hitne pomoći koji su intervenirali u njegovom domu nakon što ga je brutalno pretukao pripadnik zadarske interventne policije. Do incidenta je došlo nedaleko Željezničkog kolodvora, u utorak u 14 sati, gdje je maloljetnik “dogovorio” tučnjavu s vršnjakom. Kako kaže mladić, nakon što je vidjela okupljene srednjoškolce, čistačica obližnjeg trgovačkog centra pozvala je policiju. Nekoliko minuta nakon poziva, na kolodvor je stiglo nekoliko pripadnika interventne policije. Pokušao je pobjeći, no neuspješno, jer se nekoliko trenutaka kasnije nalazio na podu, gdje ga je, kako priča, policajac udarao po glavi i rebrima.

Kako saznajemo od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu, Predraga Orlovića, djelatnici Hitne pomoći, intervenirali su u utorak popodne u Zemuniku Donjem, na poziv dječakovog oca.

Naši djelatnici su intervenirali u Zemuniku Donjem. Utvrđene su mu kontuzije ramena, ozljeda vrata i desne nadlaktice – kaže Orlović.

Iako 15-godišnjak kaže kako do tučnjave s vršnjakom nije došlo budući da je policija došla nekoliko minuta nakon njihovog okupljanja, iz PU zadarske kažu kako je “crvenilo na mladiću bilo vidljivo po njihovom dolasku”.

U utorak, 25.10. oko 14 sati, policijski su službenici, postupajući po dojavi građana da se na Željezničkom kolodvoru u Zadru sprema tučnjava 50-ak  osoba, na mjestu događaja zatekli više mlađih osoba. Dolaskom policajaca jedan mladić iz navedene skupine se dao u bijeg te su ga policajci, radi sumnje u prethodno narušavanje javnog reda, sustigli i utvrdili da se radi o 15-godišnjem maloljetniku, navode iz PU zadarske.

Tijekom obrade navedenog događaja, utvrđeno je da je u trenutku dolaska policajaca maloljetniku crvenilo već bilo vidljivo te da je navedene ozljede zadobio u prethodnom sukobu. Kriminalističko istraživanje ovog događaja je u tijeku, a o svim utvrđenim činjenicama je izvješteno i Državno odvjetništvo, očitovali su se iz PU zadarske.

Iz nalaza izdanog na hitnom prijemu zadarske Opće bolnice vidljivo je da maloljetnik nije zadobio samo “crvenilo” već da se radi o ozljedama desne temporalne kosti, da se žali na mučninu i da je prestrašen, blijed i uplakan. Ukoliko je 15-godišnjak stvarno bio sudionik tučnjave, zašto nije, u pratnji punoljetne osobe, pripraćen u policijsku postaju na razgovor? Nije poznato, no poznato je da sumnja u narušavanje javnog reda i mira ne opravdava policijsku brutalnost kojoj je svjedočilo nekoliko desetaka srednjoškolaca.

Napad

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...