21. međunarodna izložba fotografije Otok i more; “Grand Prix“ autorici Nedi Rački za svjetlopis „Connection“

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru održana je projekcija fotografija 21. međunarodne izložbe fotografije Otok i more.

Izabrana djela za 21. međunarodnu izložbu fotografije Otok i more su fotografije 251 autora iz 11 zemalja u svim fotografskim tehnikama izražavanja. Izložba je priređena pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Izložbu je organizirao fotoklub „Kornat“, Kukljica.

Ocjenjivački odbor dodijelio je Glavnu nagradu “Grand Prix“ autorici Nedi Rački za svjetlopis „Connection“.

Aleksandar Bonačić nagrađen je zlatnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Mali dućan“. Majstorski kadriran dio pročelja zgrade izgleda kao grafika. Prozor i vrata oblika crnog kvadra ocrtavaju se na sivom pročelju, a silueta osobe je u desnom dijelu slike. Osoba u ruci nosi predmet, što stvara dojam izlaska iz dućana.

Božidar Marijančić nagrađen je srebrnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Mačak na mostu“. Most nas preko rječice uvodi u sliku, a mačak uz ogradu pridonosi životnosti prizora. Blago zasnježeni proplanak širi se do osamljenih stabala i šume u daljini.

Jasminka Tomašević nagrađena je brončanom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Sjećanja na djetinjstvo“. Bicikl postavljen uz rub puta je u prvom planu. Dvojica dječaka prolaze i osvrću se. Ovaj zatamnjen prizor odvaja od pozadine slike svijetli dio neba šireći se sredinom slike.

Neda Rački nagrađena je zlatnom plaketom za svjetlopis u bojama „Connection“. Slika detalja vanjske strane broda. Na crnoj pozadini uvode nas u sliku četiri crvene pruge. Sklad slike čini uže dijagonalno usmjereno prema oknu iz kojeg je spušteno. Svjetlo iz okna dočarava strukturu užeta. Slika detalja pretvara se u priču iz luke.

Teofil Dabo nagrađen je srebrnom plaketom za svjetlopis u bojama „Zdenac“. Snimak strukture kamena obojan je od sive do žute i smeđe nijanse. Nekoliko točkastih sjena vode nas do okruglog oblika zdenca na kamenu.

Jerko Gudac nagrađen je brončanom plaketom za svjetlopis u bojama „Korijen“. Slika je obojana sitnom zelenom strukturom. Iz tla izvire korijen stabla i dijagonalno vijuga slikom.

Ocjenjivački odbor podijelio je diplome autorima kreativnih svjetlopisa za krajolik, portret, ljude u okolišu, detalj, životinje, brod, graditeljstvo i fotografske pokuse.

Slike s izložbe pokazuju nam nadahnuće autora prizorima diljem svijeta. Krajolici i detalji u životnom okružju na slikama bude u nama znatiželju o raznolikosti svijeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...