30 činjenica koje (ne) znate o kavi, piću starom tisuću godina

Koji god dan bio, koje god doba godine, velika većina građana Hrvatske ima neizostavni jutarnji ritual. Popiti ujutro šalicu kave. Posljednje procjene govore kako bi kava na svom iskonskom staništu u istočnoj Africi mogla nestati do 2080. godine, no nema razloga za paniku. Već odavno glavna područja proizvodnje su Južna Amerika i jugoistočna Azija, a vjerojatnost da će kave nestati u potpunosti gotovo je ravna nuli, piše Večernji.hr.

Koliko je kava popularna u svijetu, pokazuje i činjenica da je prošle godine ustanovljen i Međunarodni dan kave koji se obilježava 1. listopada, no najveće nacije kavopija imaju i svoje neovisne dane kave koji se protežu kroz cijelu godinu. Tako je u Danskoj to 6. svibnja, Peruu 22. kolovoza, u Njemačkoj prva subota u rujnu…

Drži ugostitelje na životu

Hrvatska nema “svoj” dan kave, no crni kofeinski napitak već odavno je sastavni dio svakodnevnog života stanovnika Lijepe Naše. Upravo je kava, u svojim raznim oblicima, jedan od najvažnijih napitaka koji održava na životu ugostiteljstvo u Hrvatskoj. Naime, zarada na kavi u kafićima znatno je veća nego na bilo kojem drugom piću, pa je ugostiteljima bitnije da im aparat za kavu ispravno radi nego da su im ispravni hladnjaci ili bilo koji drugi komad opreme.

Ipak, ma koliko god se priča o kavi činila jednostavnom i ma koliko smatrali da sve o njoj znate, istina je vrlo vjerojatno znatno drugačija. Tijekom povijesti konzumiranja kave koja se proteže na više od tisuću godina, oko ovog napitka događalo se puno toga. Kava je bila svojedobno zabranjena u Osmanskom Carstvu, Arapi su ju krijumčarili na poluotok, pripisivana su ovom napitku čudotvorna svojstva. Donosimo30 podataka o kavi koje možda do sada niste znali.

Od uzgajivača do konobara

U svakom slučaju, izbor kave koji je na raspolaganju svakom pravom kavopiji danas je veći nego ikada. Uz cijeli niz vrsta i pažljivo složenih mješavina, tu su još i posebno dorađene kave s dodanim okusima, pa pripravci od kave… Ova biljka sada je već i dio gastronomije pa se kava nalazi kao dodatak u cijelom nizu jela ili kolača. Svjetskagastronomija svakako ne bi bila bogata kao što je danas bez ovog ploda podrijetlom iz Etiopije.

Ma koju god vrstu kave vi osobno voljeli, kakav god napitak uživali svakoga jutra, u svom običaju i navici niste usamljeni. Jer svakoga se dana diljem svijeta konzumira2,25 milijardi šalica ovog toplog napitka. Svojim dnevnim ritualom ne samo da se razbuđujete već i osiguravate posao milijunima ljudi, od uzgajivača u Brazilu, preko prerađivača do konobara u lokalu…

1. Prva energetska pločica

Još tijekom prvog milenija pripadnici nomadskog naroda Oromo s područja Etiopije radili su od mljevene kave i životinjske masti prve energetske pločice.

2. Arapi su zakuhali gahwu

Oko 1000. godine arapski su trgovci donijeli kavu iz Afrike na Bliski istok. Njezinim kuhanjem počeli su pripremati napitak ‘qahwa’, “onaj koji sprečava san”.

3. Roba visoke vrijednosti

Kava je danas po vrijednosti druga najvrednija roba kojom se trguje u svijetu. Veću ukupnu vrijednost trgovine od kave danas ima samo sirova nafta.

4. Razbuđivanje uz crni napitak

Koliko kava znači za razbuđivanje tijekom jutra, pokazuje i činjenica da niti jedan energetski napitak nema kofeina koliko ga ima u velikoj šalici kave.

5. Efikasnost na vrhuncu

Istraživanja pokazuju da napitak od kave ima najveću učinkovitost na organizam ako se konzumira tijekom jutra, i to najbolje između 9:30 i 11:30 sati.

6. Milijarde šalica svakog dana

Diljem svijeta svakoga se dana popije oko 2,25 milijardi šalica kave. Većinom ih konzumenti ispijaju tijekom jutra ili ranog poslijepodneva.

7. Kavu s mlijekom i mačku, molim

U Koreji i Japanu postoje i “mačji kafići” u kojima klijenti mogu ispijati kavu, ali i istovremeno i maziti mačke kojima su nastanjeni ti lokali da bi smanjili osjećaj otuđenosti.

8. Web kamerom do tople kave

Prvu web kameru razvili su znanstvenici s Cambridgea, ali na “svoju ruku”. Trebali su, naime, na neki način nadgledati ima li kave u kuhalu koje je bilo u laboratoriju.

9. Washingtonova instant-kava

Instant-kavu izumio je George Washington. Doduše, ne radi se o prvom američkom predsjedniku. već izumitelju koji je napitak pripremio 1910. godine.

10. Cirkulacija uz kofein

Kava ne samo da razbuđuje već ima i pozitivan učinak na zdravlje. Ispijanje jedne šalice kave s kofeinom dnevno poboljšava cirkulaciju.

11. Njemački klistir

Tijekom 1930-ih, njemački liječnik Max Gerson tvrdio je kako svakodnevni klistiri od kave liječe tumore, detoksificiraju jetru i stimuliraju metabolizam.

12. Sam svoj majstor

Gersonova teza ponovno je postala popularna pa je na Amazonu do prije nekoliko mjeseci bilo moguće pronaći komplet za “sam svoj majstor” klistir od kave.

13. Pobijena teorija

Američki Nacionalni institut za tumore objavio je pak da je Gerson bio u zabludi, a da klistiri od kave mogu prouzročiti oboljenja pa čak i smrt od nečiste opreme.

14. Kavu ipak popijte

Medicinski fakultet na Harvardu ustanovio je kako ljudi koji piju 6 ili više šalica kave na dan imaju oko 60 posto manje šanse da obole od tumora prostate

15. Tko o čemu, Šveđani o grudima

Šveđani su ovom istraživanju nadodali i podatak da kava smanjuje rizik od razvoja tumora grudi kod žena koje imaju relativno česti gen CYP1A2.

16. Bačva vode za šalicu kave

Oko 140 litara vode potrebno je da bi se dobila jedna šalica kave. Naravno, najmanji dio otpada na samo kuhanje, većina vode je potrebna za uzgoj same biljke.

17. Plati za neotesanost

U Parizu postoji kafić u kojemu je kava skuplja ako konobara ne pozdravite prilikom ulaska u lokal i ne kažete “molim” prilikom narudžbe.

18. Skupa kava iz mačje kakice

Najskuplja kava je kava koja se dobiva posebnim probiranjem zrna kave koja prođu kroz probavni trakt cibetke, male azijske životinjice slične mački.

19. Poviči za vruću kavu

Kada bismo bez prestanka vikali punih 8 godina, 7 mjeseci i 6 dana, svojim glasom proizveli bismo energije koliko je potrebno da se zagrije jedna šalica kave.

20. Naziv po odori

Cappuccino je ime dobio tako što je tvorca ovog napitka njegov izgled podsjetio na odoru koju nose redovnici kapucinskog reda Katoličke crkve.

21. Bez mirisa nema okusa

Bez svog mirisa, kava bi imala samo kiseo ili gorak okus zbog organskih kiselina. Probajte: popijte gutljaj čiste kave dok prstima držite zatvoren nos.

22. Spasio ih eksperiment

Da bi upoznao efekte kave, švedski kralj Gustav III. pomilovao je blizance osuđene na smrt. Jedan je morao svakodnevno do kraja života ispijati 3 šalice kave na dan.

23. Najveći kivopije na svijetu

Najveći kavopije na svijetu su Nizozemci. Prema podacima državnog zavoda za statistiku, svaki Nizozemac u prosjeku popije 2,4 šalice kave na dan.

24. Skupa zabava

Ispijanje kave ujedno je i pomalo skupa zabava. Amerikanci u prosjeku potroše 1092 dolara godišnje na kavu. Koliko potroše Hrvati, nije poznato.

25. Nesanica zbog melatonina

Ispijanje kave tijekom večernjih sati usporava otpuštanje melatonina u tijelu zbog čega dolazi do otežanog sna te se ne preporučuje piti kavu iza 18 sati.

26. Prije bi mu se zgadilo

Procjenjuje se kako bi čovjek težak 70 kilograma koji planira samoubojstvo trebao popiti 70 šalica kave da bi nastupila smrt od prekomjernog kofeina.

27. Ništa od dehidracije

Suprotno od uvriježenog vjerovanja, ispijanje kave ne dehidrira tijelo, pokazale su posljednje studije provedene na institutima u SAD-u.

28. Brazilske plantaže

Iako kava vuče podrijetlo iz Etiopije, već stoljeće i pol najveći svjetski proizvođač sirove kave je Brazil, kojemu ovo predstavlja značajnu privrednu granu.

29. Što alkohol uništi, kava popravi

Kava ima pozitivno djelovanje na jetru i pomaže u njezinoj regeneraciji kada je ovaj organ oštećen zbog prekomjernog konzumiranja alkohola.

30. Nakon kave žvakaća guma

Znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu dokazali su kako kava loše utječe na zadah u ustima jer potpomaže rast bakterija u ustima koje izazivaju halitozu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...