Bizaran trend; Pogrebnike sve češće traže live streamanje sprovoda, obitelj poginulog Zadranina htjela prijenos iz Washingtona

Da se uživo prenosi modna revija, koncert, rođendan ili nogometne utakmica već smo navikli, ali čini se da se u Engleskoj rađa novi trend: live prijenos sprovoda.

Naime, na taj način svi mogu pratiti ceremoniju bez obzira na to gdje se nalazili. Sve što je potrebno su internet mreža i pametni telefon ili tablet. Jednostavnim prijavljivanjem na svoj račun u nekoliko minuta s bilo kojeg kraja svijeta pratimo ceremoniju, piše Jutarnji.hr.

Tugovanje

Inače, tvrtka HD Tribe na ideju emitiranja pogreba uživo prvi put je došla prije devet godina, a njihov direktor Max Webber kaže da je to vrlo jednostavan proces. Oni postave kameru na stražnjem dijelu kapele te je uključe na zahtjev obitelji. Cijena za takvu uslugu snimanja iznosi od 50 do 80 funti, a ako obitelj želi i DVD, platit će još 65 funti.

Ožalošćenima koji žele gledati ceremoniju online šalju se podaci za prijavu i lozinka kako bi se zaštitila njihova privatnost.

Iako prijenos pogreba uživo ima svoje pozitivne strane, jer se tako s voljenom osobom mogu pozdraviti svi ožalošćeni koji nisu u mogućnosti prisustvovati pogrebu, Paul Allcock, predsjednik tamošnjeg udruženja pogrebnih društava, upozorava i na negativne strane.

“Postoji opasnost da ljudi zbog svoje lijenosti ne žele osobno prisustvovati sprovodu i izraziti sućut, a to je jako važan dio procesa tugovanja”, objašnjava.

Tehnologija je, naravno, glavno ograničenje web sprovoda. Stoga stručnjaci svakodnevno rade na unapređenju dosadašnjih tehnika online prijenosa kako se ni u kojem trenutku sprovoda ne bi izgubila veza.

Drugi kraj svijeta

Interes za live prijenos sprovoda ima i u Hrvatskoj. Tako nam je Zoran Žic iz pogrebnog poduzeće Miraj potvrdio kako je upravo nedavno zaprimio jedan takav upit.

– Obitelj Zadranina koji je u Washingtonu poginuo u požaru htjela je da snimimo live prijenos sprovoda kako bi sva rodbina mogla biti dio posljednjeg ispraćaja. Nažalost, vremenska razlika spriječila nas je te smo se naposlijetku odlučili za snimanje pogreba.

Bez obzira na to, smatram da će interes za prijenos sprovoda uživo biti sve veći, posebno za one obitelji koje imaju rodbinu na drugom kraju svijeta – kažu nam iz ovog pogrebnog poduzeća.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...