Bliži se rok za dokazivanje potpore za izbore u SDP-u; Zadrani Polovina i Škulić još nisu priložili potpise

U ponedjeljak u ponoć istječe rok za predaju potpisa potpore kandidatima za novog predsjednika SDP-a kojega stranačko članstvo bira 19. studenoga.

Od devet kandidata za predsjednika stranke, potpise potpore prvi su u petak predali Domagoj Hajduković i Gordana Sobol, a za nedjelju predaju potpisa najavio je i Davor Bernardić.

Preostali kandidati su Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Tonino Picula, Karolina Leaković, Vesna Škulić i Dušan Polovina.

Da bi im kandidature bile pravovaljane do isteka roka moraju SDP-ovoj Središnjoj izbornoj komisiji (SIK) predati najmanje 1000 potpisa potpore. Potpise prikupljaju među članstvom od 24. rujna kada je Glavni odbor SDP-a raspisao unutarstranačke izbore.

U izbornim stožerima redom govore kako je nevažno koliko je tko skupio potpisa i tumače kako taj broj ne može jamčiti da će netko doista i dobiti izbore, no potpisi se skupljaju do samoga kraja, jer su kandidati svjesni da veći broj potpisa sugerira veću snagu kandidata i može pomoći u mobilizaciji birača.

Predsjednik SIK-a Vedran Lendić očekuje da će većina kandidata potpise predati u ponedjeljak.

Po isteku roka, SIK će utvrditi pravovaljanost kandidatura i predložiti ih Glavnom odboru, a to tijelo 5. studenoga donosi konačnu odluku tko su kandidati za nasljednika Zorana Milanovića na čelu SDP-a.

S potvrdom liste kandidata počinje službena kampanja, koja će trajati do prvog kruga izbora za predsjednika stranke, 19. studenoga.

Novog predsjednika stranke birat će se po načelu “jedan član – jedan glas”. Ako u prvom krugu nitko ne dobije natpolovičnu večinu, drugi krug održat će se 26. studenoga, kada će se birati između dva najbolje plasirana kandidata u prvom krugu.

Do ponedjeljka u ponoć potpise potpore moraju predati i kandidati za ostale stranačke funkcije, a najavljeno je 98 kandidata za članove Predsjedništva stranke te 431 kandidat za člana Glavnog odbora. Kako bi te kandidature bile valjane, oni koji žele u Predsjedništvo stranke morat će skupiti 400 potpisa potpore, dok je za Glavni odbor potrebno 50 potpisa, s tim da svaki SDP-ovac može svojim potpisom podržati više kandidata.

Članove Glavnog odbora i Predsjedništva stranke birat će stranačna konvencija 3. prosinca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...