Chrome vam “ždere” radnu memoriju računala? Stiže naglašeno štedljiva inačica!

Googleov internetski preglednik Chrome možda jest najpopularniji preglednik na svijetu, ali daleko od toga da je savršen. Osnovna kritika koja ga prati skoro otkad se pojavio jest ona da njegovi tabovi zauzimaju preveliku količinu radne memorije, a samim time i da mnogo brže “cijede” bateriju iz prijenosnih računala i mobilnih uređaja. Googleovi inženjeri konstantno rade na poboljšanju performansi Chromea i smanjivanju zauzeća RAM-a, pa je napredak vidljiv gotovo sa svakom novom inačicom, piše Bug.

U aktualnoj stabilnoj inačici brojčane oznake 53 naglasak je stavljen na manje zauzeće memorije i opterećenje procesora, a ovaj bi se trend trebao nastaviti najmanje do kraja ove godine. Chrome 55 trebao bi u stabilnu inačicu stići početkom prosinca, a po mnogočemu će se razlikovati od dotadašnjih verzija.

Već neko vrijeme je poznato da će s inačicom 55 Chrome umjesto Flasha u potpunosti prijeći na HTML5, a sadržaji koji se oslanjaju isključivo na Flash jednostavno više neće funkcionirati kroz ovaj preglednik.

No, promjenama tu nije kraj. CNet piše kako će Chrome 55 implementirati i V8 Javascript engine pomoću kojeg će optimizirati korištenje memorije prilikom izvođenja Javascripta. Prvi testovi govore da bi se zauzeće RAM-a prilikom surfanja po popularnim stranicama (Imgur, Twitter, Reddit…) moglo smanjiti za čak 40-50% – kako na mobilnim uređajima tako i na stolnim računalima. Ova bi promjena najviše trebala razveseliti korisnike starijih uređaja (pretežno mobitela) koji su značajno ograničeni količinom radne memorije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...