“Da nije paške janjetine, ne bi bilo ni hrvatske gramatike!”

Korčulansko maslinovo ulje i paška janjetina – dobili su zaštićenu oznaku izvornosti na razini Europske unije. Taj će znak najviše značiti onima koji od toga žive, a svi će se složiti – da nema do paške janjetine!

Ante Donadić ovce uzgaja otkad zna za sebe. Sezona parenja upravo je završila. Početkom nove godine počinje janjenje, piše HRT.

Pagu je ovca sve. Da nije paške ovce ne bi bilo ni gramatike hrvatske jer Bartul Kašić je naš, objašnjava Ante Donadić, ovčar s Paga.

Ovce su othranile Pag. Na otoku ih je oko 30 tisuća – autohtone pasmine koja se uzgaja samo ovdje. Paška janjetina odsad nosi oznaku izvornosti na razini Europske unije.

Olakšat će plasman, suzbit ćemo crno tržište, kaže Antonio Buljanović, predsjednik Udruge uzgajivača paške ovce “Rogujica”.

Vodi sve tome da se smanji siva zona, da bude što više registriranih proizvođača i da tržište zna što kupuje, da se smanji uvoz jer svašta se dosad prodavalo po paškom janjetinom, dodaje Ante Čemeljić, dopredsjednik Udruge uzgajivača paške ovce “Rogujica”.

Iako su je gurmani davno otkrili, dug je put trebalo prijeći da paška janjetina dobije ovu oznaku. Prvo ozbiljno istraživanje pokrenuli su prije devet godina Agronomski fakultet i Hrvatska poljoprivredna agencija. Dvije godine poslije udruga “Rogujica” podnijela je zahtjev za zaštitu. U priču se uključilo i Ministarstvo poljoprivrede. Rezultat je tu.
A najbolji rezultat, otkrivaju Pažani, paška janjetina daje na gradelama.

Malo soli, malo papra ko voli i to je to. Nikakvih drugih dodataka ne treba, objašnjava Branka Sabalić, ugostiteljica s Paga.

Jer ima dobre janjetine, ali paška je paška.

Videoprilog pogledajte na stranicama HRT-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...