Dario Nakić i još tri ministra čekaju kaznu zbog nezakonitog uhljebljivanja

Bernardica Juretić, Zlatko Hasanbegović, Dario Nakić i Slaven Dobrović četiri su ministra kojima je Upravna inspekcija utvrdila da su nezakonito uhljebljivali u svojim ministarstvima. Tako je u Ministarstvu socijalne skrbi nađeno čak deset osoba na državnoj plaći a da to nisu smjeli biti, u Ministarstvu kulture tri kao i u ministarstvu zaštite okoliša te u Ministarstvu zdravlja dva, piše Index.hr.

Iako se u privatnom sektoru nezakonita zapošljavanja strogo sankcioniraju, četiri ministra uvjereni su da neće biti posljedica jer su nakon nalaza inspekcije sve nezakonite ugovore prekinuli. Ipak, njihovi slučajevi predani su ministarstvu financija jer ih tereti Zakon o fiskalnoj odgovornosti. No, krenimo redom.

Trideset ugovora u tri mjeseca

Riječ je akciji Inspekcije koju je potencirao Index kada smo sredinom travnja otkrili da je temeljem Ugovora o djelu u manje od tri mjeseca funkcioniranja ove Vlade u svim ministarstvima angažirano 30 novih ljudi i to bez raspisivanja javnog natječaja. Podsjetimo, Ustavni sud krajem prošle godine proglasio je nezakonitima odredbe Zakona o državnim službenicima u dijelu koji omogućava zapošljavanje u kabinetima ministara bez prethodne provedbe javnog natječaja. Riječ je o tzv. “revolving door” službenicima, koji su prema zamisli bivšeg premijera Zorana Milanovića trebali doći u Ministarstva bez natječaja i otići s prestankom mandata ministra kojih ih je doveo. U protekle četiri godine tako je angažirano oko 140 osoba.

HDZ je bio protiv te prakse, no kada su došli na vlast, svjesno su je nastavili iako su znali da je riječ o nezakonitosti.

Dobrović: Nisu nezakoniti ugovori nego su malo drugačije sročeni

Kako nam je potvrđeno Upravna inspekcija još uvijek obavlja nadzor u devet ministarstva te je za očekivati kako će nezakonitih ugovora biti još i više. U Ministarstvu unutarnjih poslova,
financija, rada i mirovinskoga sustava, branitelja, uprave, obrane i pravosuđa nisu uočene nezakonitosti, odnosno nisu pronađeni takvi ugovori.

“Ja ne bih rekao da su oni bili nezakoniti nego su, recimo, bili sročeni na način da u potpunosti ne rješavaju određena pitanja. Tu nema stvarnih nepravilnosti, nikome nije pogodovano”, rekao je o ovom slučaju ministar Dobrović kojem su nađena tri nezakonita ugovora. Bez obzira na minimiziranje cijelog slučaj ostaje pitanje sankcija.

Ministre tereti Zakon o fiskalnoj odgovornosti

Naime, u privatnom sektoru rigorozno se kažnjava nezakonito zapošljavanje, pa smo upitali hoće li četiri ministra biti kažnjena zbog utvrđenih nepravilnosti, odnosno čak 18 nezakonitih ugovora.

“Radi poduzimanja radnji u okviru ovlasti propisanih Zakonom o fiskalnoj odgovornosti („Narodne novine“, broj 139/2010, 19/2014), o sklopljenim ugovorima o djelu obaviješteno je Ministarstvo financija, Državna riznica”,. stoji u odgovoru kojeg smo dobili od Ministarstva uprave.

Potvrđeni napisi, Hasanbegović je radio protivno zakonu

Index je otkrio i slučaj zapošljavanja kod ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je zaposlio u svojem ministarstvu zamjenicu glavnog urednika portala Direktno Marju Čolak bez da je raspisao javni natječaj. Nakon što smo objavili taj članak slučaj je prijavljen Upravnoj inspekciji Sektoru za inspekciju državne uprave.

“Naknadno je traženo izvješće s podacima o svim sklopljenim ugovorima o djelu u mandatu ove Vlade, preslike ugovora, opisi posla i podatak da li su poslovi za čije je obavljanje sklopljen ugovor u opisu poslova radnih mjesta utvrđen Pravilnikom o unutarnjem redu. Dopisom koji je primljen u Ministarstvu uprave dana 15. srpnja 2016. godine, Ministarstvo kulture obavijestilo je Upravnu inspekciju da nije produžilo ugovore o djelu za obavljanje poslova iz djelokruga Ministarstva, pa tako ni ugovor s Marijom Čolak”, potvrđeno nam je iz Ministarstva uprave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...