Dašak starog Rima u Zadru kroz šminku i frizuru

Rimljanke iz patricijskih obitelji bile su njegovane žene, s pažljivo uređenim frizurama i precizno nanesenom šminkom. Osnovno načelo bilo je očuvanje ljepote, prirodno uljepšavanje smatralo se težnjom žene da bude zavodljiva. Sve je to danas prezentirano na prigodnoj radionici uz izložbu “MEDICAMINA FACIEI FEMINAE”, a rezultat je suradnje Arheološkog muzeja Zadar i Obrtničke škole Gojka Matuline. Učenice su, uz pomoć svojih profesorica i stručnog vodstva autorice izložbe dr. sc. Kornelije Giunio rekonstruirale procese uljepšavanja starih Rimljanki. Na ovoj probnoj radionici, učenice su u školi izvježbale izradu frizura i šminki i to primjenjivale jedna na drugoj. Priključila se i Jadranka Lukin fitoterapeutkinja s izradom krema na bazi lavande i smilja koji su, kao i danas, bili jako popularni u kozmetičkoj industriji.

Trendovi u Starom Rimu često su se mijenjali, Rim je bio ogromno carstvo, i kad bi carica imala novu frizuru, vrlo brzo, u svakom, i u najudaljenijem kutku carstva sve žene su pratile taj trend. Moda se širila pomoću priča, crteža, kovao se novac s likom carice, na sve moguće načine. Trendovi su se često mijenjali, od jednostavnih, pa do dvokatnih i trokatnih frizura i raznih dodataka. Kosa se uređivala uz pomoć žeravice, to je bila njihova pegla za kosu. Bijela put bila je izuzetno cijenjena i moderna, Rimljanke su to postizale nanošenjem olovnih sastojaka, i tada nisu shvaćale opasnosti za zdravlje. Čuvale su se sunca i robinje su ih redovito pratile sa suncobranima, pojasnila je dr. sc. Giunio.

Moda je u tom razdoblju slijedila diktate klasične Grčke, ponajviše se inspirirala etrurskom modom. Bojanje kose bilo je vrlo popularno među ženama. Recepti za bojanje danas nam zvuče vrlo čudno. Primjenom mješavine absinta ili pelina, ulja ruže ili mješavinom soka duda, vina i lišća smokve kosa se bojala u crno. Za crnu kosu koristila se boja koja se dobijala od pijavica  koje su se četrdeset dana razgrađivale u vinu. Vrlo skupocjena bila je boja od šafrana  s kojom se dobijao efekt izbijeljene plave kose. Protiv ispadanja kose preporučivala se mješavina izrađena od svinjskog žučnog mjehura i urina junaca ili pepela magarećih genitalija i pepeo jelenjih rogova  pomiješan s vinom.

Međutim, u starom Rimu, nazivanje djevojke “plavušom” nije bio kompliment , već bi se time upućivalo da je djevojka sumnjiva morala, dok je crvena kosa označavala prostitutke.

Ovakva radionica planira se i ponoviti i krajem listopada, s tim da bi se pozvale Zadranke na uređivanje u rimskom stilu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...