Depresija nije samo duševno stanje, ona nastaje kada dođe do ovog poremećaja

Iako se dosad mislilo da je depresija isključivo duševno stanje,britanski i kineski znanstvenici uspjeli su pronaći i fizičko mjesto u mozgu gdje depresija nastaje.

Uz pomoć magnetske rezonancije došli su do zaključka da postoji i fizički izvor depresije povezan s funkcioniranjem orbitofrontalnog korteksa (OFC), dijela mozga koji upravlja procesima motivacije i odlučivanja.

Rezultati skeniranja mozga više od 900 osoba pokazali su da su osjećaj tuge, niskog samopouzdanja, anksioznosti, praznine, beznađa, zabrinutosti, bespomoćnosti, kroničnog umora, osjećaja bezvrijednosti, povezani s funkcioniranjem prednje regije mozga (OFC), ključnoga dijela moždanog emocionalnog sustava. Kada ondje dođe do poremećaja, i najmanje odluke postaju problem, podsjećaju znanstvenici.

Snimke su pokazale da je depresija povezana sa živčanom aktivnošću dvaju različitih dijelova orbitofrontalnog korteksa (OFC) – lateralnog (bočnog) i medijalnog (srednjeg) OFC-a. Medijalni OFC postaje aktivan u trenutku kada primamo nagrade.

Drugim riječima, kada se dogodi nešto dobro, medijalni OFC počinje funkcionirati i zbog toga se osjećamo dobro.

No magnetska rezonancija je kod sudionika studije s dijagnozom depresije pokazala slabiju živčanu povezanost između medijalnog OFC-a i sustava pamćenja u hipokampusu, području mozga u obliku potkove koje igra važnu ulogu u spajanju informacija iz kratkoročnog pamćenja u dugoročno. Uzrok tomu znanstvenici nisu potpuno otkrili, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...