Europska noć bez nesreća i u Zadru

Europska noć bez nesreća održava se ove subote i nedjelje u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Zadru. Riječ je o edukacijskoj kampanji kojoj je cilj povećanje sigurnosti u prometu mladih vozača, a koja je 1995. pokrenuta u Belgiji.

Europska noć bez nesreća u Hrvatskoj se održava se u organizaciji Uduge Sigurnost u prometu (SUP) i pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije Odgovorni mladi vozači (Responsible Young Drivers – RYD) i Europskog foruma mladih, te putem licenciranih partnera Zagrebačke pivovare i Fakulteta prometnih znanosti (FPZ). Akcija će se ove godine provesti istodobno u većini zemalja Europske unije s više od tisuću volontera, a u Hrvatskoj će se ova akcija za odgovornu vožnju obilježiti u noćnim klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Zadru.

Glavni cilj ove akcije je sresti se sa mladima u njihovom okruženju, te ih putem međusobnog dijaloga upoznati sa svim opasnostima koje proizlaze iz vožnje pod utjecajem alkohola. Koncept ove akcije je na dobrovoljnoj bazi a provest će se na način da se u svakom od odabranih noćnih klubova ekipa volontera na ulazu ponudi grupi ljudi dobrovoljno sudjelovanje u aktivnosti. Grupa će odrediti jednog, pa čak i više članova grupe, koji pristaju da tu noć neće konzumirati alkohol i da budu „odgovorni“ vozači („responsible young driver“) na povratku grupe kući. Odabrani vozač će dobiti narukvicu radi lakše prepoznatljivosti a u slučaju da se ustanovi kako odabrani vozač uistinu nije konzumirao alkohol dodijelit će mu se mali poklon. U slučaju da odabrani vozač ipak bude pod utjecanjem alkohola sugerirat će mu se da ne sjeda za upravljač.

Od 2003. godine, zahvaljujući potpori Europske komisije, akcija je proširena na većinu zemalja Europske unije. Prošle godine je tako oko 700 volontera bilo prisutno u gotovo 200 noćnih klubova u 27 zemalja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...