Foto: Svečanost otvorenja izložbe slika Želimira Šiška u Zavičajnom muzeju uz goste iznenađenja

U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru u srijedu je otvorena izložba slika Želimira Šiška, koju je moguće razgledati sve do kraja mjeseca studenog. Izložba je prodajnog karaktera i cijena naznačena ispod svake slike nije fiksna, naglasio je njen autor. No krenimo redom. Nakon pozdrava solidnog broja okupljenih znatiželjnika i uvodnih riječi muzejske pedagoginje Marine Ninčević, koja je ujedno autorica predgovora u najavnom katalogu, posjetiteljima se obratio i sam autor Želimir Šiško.

Počašćen sam da me Zavičajni muzej „udomio“ bez ikakvih problema i u tom smislu želim se zahvaliti ravnatelju, gospodinu Draženku Samardžiću, koji je večeras opravdano odsutan, te Marini Ninčević, autorici predgovora, na suradnji. Mi autori inače ne volimo govoriti i sad se prisjećam kolege iz Slatine, akademskog slikara koji, veli, ne želi uopće govoriti na izložbama, već „pusti slike da govore umjesto mene, a vi sami prosudite“. No, ja ipak mogu nešto malo reći. Vidjet ćete da tu su 2 ciklusa: dalmatinske, dalmatinske zagore i nešto iz mog životnog okruženja, a to vam je Moslavina, Posavina i Moslovačka gora. Dalmatinske su nastale po principu „Putujem i slikam“ i gdje god sam bio, uvijek je ostao poneki trag. Moslovačke pejzaže bolje ćete doživjeti ako ih budete razgledali s čašom vina, kako bi bolje doživjeli ambijent, našalio se autor na kraju.

Otvorenje izložbe glazbeno su obogatile učenice Osnovne glazbene škole Biograd na Moru Ana Deur i Iva Erlić, sa svojim mentorom Željkom Dretvićem. Ana Deur na tamburici bisernici odsvirala je „Kontradancu“ L. Van Bethovena, dok je Iva Erlić flautom dočarala „Rusku serenadu“. Na koncu su njih dvije zajedno, u duetu, odsvirale poznatu filmsku „My Heart Will Go On“, soundtrack iz filma „Titanik“.

Izložbu je proglasila otvorenom potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Biograda, gospođa Slavica Jeličić, koja je pritom kazala:

Evo meni je večeras pripala izuzetna čast što nakon užurbanog ljeta i vrućine možemo napokon jedan jesenski dan provesti u društvu našeg uvaženog gosta, gospodina Šiška te vas u ime Grada i Gradskog vijeća sve skupa pozdraviti. Možemo biti ponosni što je u našem gradu i imamo priliku pogledati njegove slike i drago mi je što ste se okupili u velikom broju na autorovoj respektabilnoj 77. izložbi. Posebno je fascinantno što autor dolazi iz ravničarskog dijela Lijepe naše, a tako vjerno i slikovito prikazuje naše more i morski kraj. Pozivam vas da večeras svi zajedno uživamo u prekrasnim slikama.

Oduševljeni posjetitelji uistinu su uživali u prekrasnim slikama pejzaža, kojima je ispunjeno cijelo prizemlje Zavičajnog muzeja, no tu još nije bio kraj ovom druženju, budući se ova večer pretvorila u cjelovečernji kulturno-umjetnički događaj. Naime spontano i nenajavljeno kao poseban gost iznenađenja pojavio se u Zavičajnom muzeju Ante Sikirić Krivin, autor stihova svima znane „Croatio iz duše te ljubim“, ili ostalih proslavljenih hitova u interpretaciji Tomislava Bralića i klape Intrade poput „Neka ti bude postelja meka“, „Ne znam što me tebi vuće“ itd. Za ovu prigodu pripremio je, kako sam kaže, dvije novije pjesme, socijalne tematike i aktualne, koje su naslovljene „Mozak na pašu“ i „Visoki tlak“. Odrecitirao je to Ante Sikirić Krivin na uistinu poseban način, no biogradskoj publici ni to nije bilo dovoljno. Štorija legendarnog Ante Sikirića o Šimi prčkavcu i njegovoj ženi, dotarici Coti, nagrađena je gromoglasnim pljeskom. Mnogi su htjeli još, spominjući naslove njegovih proslavljenih pjesama. A odličnoj atmosferi pridonio je i Zvonko Bralić, zapjevavši za sve posjetitelje, koji su mahom pristigli iz cijele Zadarske županije.

Biogradska pjesnikinja Radica – Rada Vrančić pročitala je iz svoje zbirke pjesama „Šetnica na žalu“ pjesmu „Crtanka i Boje“, dok je Jasenka Medvedec, kao članica Udruge „Riječi iznad svega“ za kraj sve nazočne pozvala na promociju svoje zbirke pjesama „More mojim očima“.

Pozivam sve da dođu na promociju knjige pjesama „More mojim očima“koja će se održati u Gradskoj knjižnici Zadar dana 17. listopada s početkom u 17 sati. Nastupit će KUD Sv. Ivan Medviđa iz Biograda na Moru., najavila je Jasenka Medvedec.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...