Fotogalerija: Borbeni piloti MIG-ova izveli bojeva gađanja ciljeva u zraku

Piloti Eskadrile borbenih aviona (EBA) 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) završili su u petak,28. listopada 2016. ciklus uvježbavanja borbenim avionima MiG-21 na području Zadra i Dalmacije.

Središnji događaj njihovog boravka u bazi Zemunik bila su bojeva gađanja na metu vučenu iz borbenog aviona MiG-21 (tzv. “aviona remorkera”). Provodila su se na širem području zračnog prostora poligona „Dugi otok“ kod Zadra, a organizirana su kao dio redovitih uvježbavanja pilota MiG-ova za borbene zadaće.

Provedba bojevih gađanja na ciljeve u zraku ujedno je bio i glavni obučni događaj HRZ-a i PZO-a u ovoj godini. U gustom rasporedu boravka aviona MiG-21 u bazi u Zemuniku piloti su još sudjelovali u izvedbi vojne vježbe HRM-a „HARPUN 16“, provodili letačku obuku kroz razdjele navigacijskog, grupnog i nadzvučnog letenja kao i trenažu iz instrumentalnog letenja kroz letove do Splita i Dubrovnika, kao i drugih procedura kod prilaza i slijetanja na izvanmatični aerodrom.

U spektru različitih obučnih aktivnosti EBA u fokusu su bila bojeva gađanja ciljeva koja su protekla uspješno i sigurno. Zapovjednik EBA pukovnik Željko Ninić zadovoljan je učincima i rezultatima bojevih gađanja. “Uz vrlo kvalitetne pripreme piloti su pokazali visoku razinu obučenosti i spremnosti za bojna djelovanja na ciljeve u zraku. Ovo je za svakog borbenog pilota vrhunac obučenosti i potvrda spremnosti za temeljnu misiju Eskadrile borbenih aviona, a to je zaštita zračnog prostora Republike Hrvatske. Zahvaljujem se postrojbama u vojarni Zemunik za potporu koju su nam pružali kroz cijelo vrijeme boravka u bazi kao i timu Zapovjedništva specijalnih snaga, a Zemunik se još jednom pokazao kao odličan domaćin i naš drugi dom jer je baza iz koje stasavaju novi borbeni piloti HRZ-a i PZO-a.”, naglasio je pukovnik Ninić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...