HAZU, Sveučilište i medicinari od sutra održavaju zanimljiva predavanja i znanstvene skupove

Cjelokupna zadarska javnost pozvana je na događanja 3. i 4. listopada 2016 u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru i na Sveučilištu u Zadru.

Prvi događaj je održavanje znanstvenog skupa ‟Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991.‟ 3.listopada 2016. u 11,00 sati u multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru, Novi Kampus (dr. Franje Tuđmana 24 i). Organizatori znanstvenog skupa su:

Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Sveučilište u Zadru – Odjel za povijest i Odjel za zdravstvene studije, Hrvatski liječnički zbor Podružnica Zadar, Hrvatska liječnička komora Županijsko povjerenstvo Zadar, Opća bolnica Zadar, Specijalna bolnica za ortopediju Biograd, Psihijatrijska bolnica Ugljan, Zavod za javno zdravstvo Zadar i Dom zdravlja Zadarske županije

Sudionici znanstvenoga skupa imaju namjeru prikazati sudjelovanje zdravstvenih ustanova, liječnika i medicinskog osoblja tijekom 1991. na početku Domovinskog rata. Mnogi liječnici i medicinsko osoblje (medicinske sestre, tehničari, vozači) 1991. se stavljaju dragovoljno u službu Domovini i sudjeluju u tadašnjem sanitetu u Hrvatskoj vojsci. Oni koji su sudjelovali kao pripadnici saniteta HV spašavali su živote hrvatskim vojnicima (često puta i neprijateljskim srpskim vojnicima i civilima), drugi su pak uslijed topničkog granatiranja spašavali živote civilima i građanima. Zadarski liječnici i Opća bolnica Zadar kao i ostale zdravstvene ustanove i njihovi djelatnici u Zadru, Biogradu i drugdje dali su svoj veliki doprinos u Domovinskom ratu bilo na bojišnici ili u pozadini. Znanstvenim skupom nastoji se valorizirati odnosno prikazati uloga zadarskoga zdravstva početkom Domovinskog rata i obrani Zadra 1991.

Drugi događaj organiziraju Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru i Hrvatski liječnički zbor – Podružnica Zadar, predavanje predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonka Kusića ‟Uloga Hrvatske akademije u hrvatskom društvu‟ će se održati 4. listopada 2016. u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru (Obala kneza Trpimira 8) s početkom u 11,00 sati.

Kulturni i znanstveni doprinos Hrvatske akademije u Zadru izniman je, od sudjelovanja u obnovi porušenog Zadra nakon Drugog svjetskog rata do uloge u osnivanju Pedagoškog fakulteta u Zadru te očuvanju kulturne baštine „Zlato i srebro Zadra“ i samostana sv. Marije u Zadru. Posebno je kulturna i znanstvena djelatnost Akademije u Zadru i široj okolici izražena kroz rad Akademijina Zavoda za povijesne znanosti u Zadru od 1954. do današnjih dana. Mnogi redoviti članovi Akademije bili su ili jesu iz Zadra od prvog člana Ivana Berčića (filologa), Spiridiona Brusine (zoologa) Ive Petriciolia (povjesničara umjetnosti) do Nikole Bašića (arhitekta) i drugih koji su ostavili snažan kulturni i znanstveni pečat u zadarskom odnosno hrvatskom društvu u cjelini. O ulozi i djelatnosti Hrvatske akademije u Zadru i okolici ali i općenito u hrvatskom društvo od njena utemeljenja 1861. do danas govoriti će u svome predavanju akademik Kusić.

Istoga dana Akademijin Zavod u Zadru zajedno s Hrvatskim liječničkim zborom, prigodom obilježavanje 25 godina od početka Domovinskog rata i napada na Zadar, organizira multimedijalnu izložbu naziva ‟ISTINA – slikom i zapisom zdravstveni djelatnici u Domovinskom ratu i obrani Zadra 1991.” (uz prigodni recital Udruge „Žene u Domovinskom ratu – Zadar“ i „Zadarski liječnici dragovoljci Domovinskog rata“). Izložba će biti otvorena u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru, Novi Kampus (dr. Franje Tuđmana 24 i) 4. listopada 2016. s početkom u 13,00 sati. Izložbu će otvoriti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Program: KLIK

pozivnice

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...