Iako je čak 325,6 tisuća građana blokirano, osobni bankrot zatražilo ih je samo 645

Iako blokirane račune ima više od 325,6 tisuća građana s više od 40 milijardi kuna neplaćenih dugova, pokretanje postupka osobnog bankrota zbog nemogućnosti podmirivanja dugovanja do sredine listopada je pokrenulo samo 645 građana, s ukupnim dugovanjima u iznosu manjem od 312,2 milijuna kuna, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).

Prema podacima Fine, na kraju kolovoza ove godine u blokadi je bilo 325.650 građana, a njihov je ukupni dug iznosio 40,2 milijarde kuna. Više od polovice, odnosno 51,5 posto ili gotovo 20,7 milijardi kuna, odnosi se na dug građana prema bankama, kreditnim unijama i štedionicama, piše Index.hr.

Dodaju li se tome leasing i factoring društva, osiguravatelji i tvrtke za kartično poslovanje, dug građana prema svim financijskim institucijama je krajem kolovoza ove godine iznosio 23,76 milijardi kuna ili 59,1 posto ukupnog iznosa.

Kako bi se olakšala situacija takvim građanima, s početkom ove godine na snagu je stupio zakon koji omogućava osobni bankrot (Zakon o stečaju potrošača), koji propisuje da je građanin, odnosno potrošač, nesposoban za plaćanje ako najmanje 90 dana uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30 tisuća kuna.

Postupak se pokreće dobrovoljno, na zahtjev potrošača, no podaci Fine pokazuju da se od 325,6 tisuća blokiranih na taj korak do 17. listopada odlučilo tek 644 građana i jedan obrtnik, koji su podnijeli zahtjev za pokretanje izvansudskog postupka pri Fininim savjetovalištima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...