Iz Aikido kluba Zadar: Počinje Jesenska škola Tai Chi Chuana!

«Stoj kao planina, kreći se kao rijeka» – ova je rečenica dio kineske kulturne baštine i tradicije borilačkih vještina, a upotrebljava se da bi se objasnio smisao Tai Chi Chuana, drevne kineske vještine za relaksaciju, te očuvanje zdravlja i vitalnosti. Aikido klub «Zadar», u kojem već više od 20 godina djeluje i posebna Tai Chi Chuan sekcija, ponovo je organizirao Jesensku školu Tai Chi Chuana, odnosno redovne treninge ove kineske vještine. Od ovog  mjeseca, svi članovi i novi polaznici zainteresirani za Tai Chi Chuan mogu se upisati i početi vježbati, bez obzira na spol ili dob, dva puta tjedno (utorkom i četvrtkom od 18 do 19 sati) u hangaru Aikido kluba Zadar i Karate kluba Forum u okviru Sportskog centra Franko Lisica (iznad Glazbene i Medicinske škole).

Prema kineskim načelima, čovjek, isto kao i priroda, mora biti u stalnom kretanju kako bi sačuvao svoju ravnotežu i harmoniju fizičkih i mentalnih aktivnosti. Postoje mnogi sportovi i načini vježbanja, ali često ne mogu prevladati ovisnost o težini, snazi i potrebi za povećanjem brzine i sile. Ovdje je riječ o praktičnoj primjeni povezanosti pokreta, disanja i svijesti u svakodnevnom životu kada tijelo i um dolaze u stanje neravnoteže.  Tome značajno pridonosi stil života, način prehrane i nedovoljna tjelesna aktivnost, što dovodi i do zdravstvenih problema. Tai Chi nam pomaže kroz efekte stalne, umjerene, ali redovne tjelovježbe – kazala nam je Vesna Vertovšek, dugogodišnja instruktorica Tai Chi Chuana, inače i majstorica aikida.

O Tai Chiju se pisalo i prije pet tisuća godina u drevnoj Kini u vrijeme vladavine tzv. Žutog cara, kada sežu počeci razvijanja posebnog sustava gimnastike što je povezivala pokret i disanje i povećavala duhovnu i fizičku energiju. U zadarskom Aikido klubu Tai Chi se vježba još od 1988. godine u posebnoj sekciji, a organizira se u dva ciklusa, odnosno škole – Proljetni i Jesenski.

U Tai Chi Chuanu postoji nekoliko stilova gdje se inače vježbaju kraće ili duže forme kretanja sastavljene od pojedinačnih „slika” usklađenih pokreta tijela i usmjerene pažnje, a svaka slika ima i svoje kinesko ime i podsjeća na prirodu, poput „vraćanja tigra na planinu”, „hvatanja vrapca za rep”, “ždrala koji širi krila”, „udice” i slično. Na početku se uvježbava sastavljanje tih elemenata u formi što traje pet do deset minuta, ovisno o brzini izvođenja pokreta. Održavanje snage i vitalnosti odvija se kroz pokret gdje se oslobađanjem od svakodnevnih, ali i dugotrajno nakupljenih napetosti uspostavlja prirodni tijek vitalne energije u organizmu. U treningu se „izoštrava” um koji usklađuje pokrete i pojačava budnost što čovjeka čini staloženijim i sabranijim.

U Jesenskoj školi vježbat će se, među ostalim i  srednja Yang Tai Chi forma, ali i Ji Chuan forme i energetske vježbe učitelja Zadrana još od početaka – Marija Topolšeka, jednog od najpoznatijih učitelja i trenera – sustavi laganih i smišljenih pokreta koji opuštaju tijelo – te zajedničke osnove svih stilova Tai Chi-ja kao što su nekoliko načina disanja, ispravno držanje kralježnice i harmonično istezanje, te posebne vježbe za zglobove, mišiće i koordinaciju svijesti i tijela. Tai Chi ima svoje rekreacijske i relaksacijske aspekte, ali je i tradicionalna borilačka vještina. Polaznici će naučiti i energetske Chi Gong vježbe, te upoznati manje poznate vježbe s kineskim Chi Gong vretenom. Sve podrobnije informacije mogu se dobiti na telefon 091 512 6587.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...