Iz Aikido kluba Zadar: Počinje Jesenska škola Tai Chi Chuana!

«Stoj kao planina, kreći se kao rijeka» – ova je rečenica dio kineske kulturne baštine i tradicije borilačkih vještina, a upotrebljava se da bi se objasnio smisao Tai Chi Chuana, drevne kineske vještine za relaksaciju, te očuvanje zdravlja i vitalnosti. Aikido klub «Zadar», u kojem već više od 20 godina djeluje i posebna Tai Chi Chuan sekcija, ponovo je organizirao Jesensku školu Tai Chi Chuana, odnosno redovne treninge ove kineske vještine. Od ovog  mjeseca, svi članovi i novi polaznici zainteresirani za Tai Chi Chuan mogu se upisati i početi vježbati, bez obzira na spol ili dob, dva puta tjedno (utorkom i četvrtkom od 18 do 19 sati) u hangaru Aikido kluba Zadar i Karate kluba Forum u okviru Sportskog centra Franko Lisica (iznad Glazbene i Medicinske škole).

Prema kineskim načelima, čovjek, isto kao i priroda, mora biti u stalnom kretanju kako bi sačuvao svoju ravnotežu i harmoniju fizičkih i mentalnih aktivnosti. Postoje mnogi sportovi i načini vježbanja, ali često ne mogu prevladati ovisnost o težini, snazi i potrebi za povećanjem brzine i sile. Ovdje je riječ o praktičnoj primjeni povezanosti pokreta, disanja i svijesti u svakodnevnom životu kada tijelo i um dolaze u stanje neravnoteže.  Tome značajno pridonosi stil života, način prehrane i nedovoljna tjelesna aktivnost, što dovodi i do zdravstvenih problema. Tai Chi nam pomaže kroz efekte stalne, umjerene, ali redovne tjelovježbe – kazala nam je Vesna Vertovšek, dugogodišnja instruktorica Tai Chi Chuana, inače i majstorica aikida.

O Tai Chiju se pisalo i prije pet tisuća godina u drevnoj Kini u vrijeme vladavine tzv. Žutog cara, kada sežu počeci razvijanja posebnog sustava gimnastike što je povezivala pokret i disanje i povećavala duhovnu i fizičku energiju. U zadarskom Aikido klubu Tai Chi se vježba još od 1988. godine u posebnoj sekciji, a organizira se u dva ciklusa, odnosno škole – Proljetni i Jesenski.

U Tai Chi Chuanu postoji nekoliko stilova gdje se inače vježbaju kraće ili duže forme kretanja sastavljene od pojedinačnih „slika” usklađenih pokreta tijela i usmjerene pažnje, a svaka slika ima i svoje kinesko ime i podsjeća na prirodu, poput „vraćanja tigra na planinu”, „hvatanja vrapca za rep”, “ždrala koji širi krila”, „udice” i slično. Na početku se uvježbava sastavljanje tih elemenata u formi što traje pet do deset minuta, ovisno o brzini izvođenja pokreta. Održavanje snage i vitalnosti odvija se kroz pokret gdje se oslobađanjem od svakodnevnih, ali i dugotrajno nakupljenih napetosti uspostavlja prirodni tijek vitalne energije u organizmu. U treningu se „izoštrava” um koji usklađuje pokrete i pojačava budnost što čovjeka čini staloženijim i sabranijim.

U Jesenskoj školi vježbat će se, među ostalim i  srednja Yang Tai Chi forma, ali i Ji Chuan forme i energetske vježbe učitelja Zadrana još od početaka – Marija Topolšeka, jednog od najpoznatijih učitelja i trenera – sustavi laganih i smišljenih pokreta koji opuštaju tijelo – te zajedničke osnove svih stilova Tai Chi-ja kao što su nekoliko načina disanja, ispravno držanje kralježnice i harmonično istezanje, te posebne vježbe za zglobove, mišiće i koordinaciju svijesti i tijela. Tai Chi ima svoje rekreacijske i relaksacijske aspekte, ali je i tradicionalna borilačka vještina. Polaznici će naučiti i energetske Chi Gong vježbe, te upoznati manje poznate vježbe s kineskim Chi Gong vretenom. Sve podrobnije informacije mogu se dobiti na telefon 091 512 6587.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...