METEOALARM UPOZORAVA: Kiša u unutrašnjosti, bura u Dalmaciji – evo kakav je tjedan pred nama

Očekivana i najavljivana promjena vremena tijekom jučerašnjeg je dana zahvatila naše krajeve. Prvi kišni val vezan uz frontalni poremećaj sa sjeverozapada i plitku ciklonu koja se premješta preko naših krajeva već su ponegdje na Jadranu donijeli i obilniju kišu. Barem malo kiše je palo u većem dijelu zemlje, a najviše je, prema podacima DHMZ-a, palo na jugu Istre. Na aerodromu Pula je izmjereno 48 litara kiše. Slijede Ploče 35, Pazin i Senj 28, Rab 25, Parg 23, Ogulin 22.5, Zagreb Maksimir 19, Mali Lošinj, Gospić i Makarska 18, Zavižan 17…

Grmljavine nije bilo, jedino sa na otvorenom moru južnog Jadrana razvio jači grmljavinski sustav koji je tijekom večeri ušao na oblu Crne Gore, javlja Crometeo.

U zapadnim i središnjim krajevima unutrašnjosti te na sjeveru Jadrana je u odnosu na prethodne dane osvježilo pa su se najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 18 do 21°C. U Dalmaciji je izmjereno od 22 do 24°C, a na istoku Slavonije je bilo najtoplije, do 25°C.

Meteoalarm upozorava na obilnu kišu i grmljavinu

Danas će u većini zemlje biti umjereno i pretežno oblačno, povremenom s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom. Mjestimice su moguće izraženije oborine, uglavnom na sjevernom Jadranu. Poslijepodne i prema večeri postupan prestanak kiše te djelomično razvedravanje, najprije u zapadnim predjelima, donosi Index.hr.

U unutrašnjosti će zapuhati umjeren, prolazno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na većem dijelu Jadrana će jugo i jugozapadnjak okrenuti na umjerenu i jaku buru, na sjevernom djelu ponegdje s olujnim udarima te sjeverozapadnjak.

Temperatura zraka većinom od 11 do 16, a na Jadranu od 16 do 22 Celzijeva stupnja. Prema večeri još svježije.

Meteoalarm je izdao upozorenje za područje Gospića i Karlovca zbog mogućnosti obilne kiše, dok je za gotovo cijelu obalu izdano upozorenje zbog jake bure i mogućih izraženijih grmljavinskih pljuskova.

Osjetno zahlađenje

Razdoblje pred nama obilježit će izraženiji pad temperatura zraka. Temperature zraka osjetno će se sniziti ispod višegodišnjeg prosjeka, a samim time valja očekivati i prve jesenske mrazeve.

Usprkos kiši i zahlađenju vrijeme će biti razmjerno povoljno, no i osjetno hladnije u odnosu na drugi dio rujna. Ipak, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, u narednih sedam dana u kopnenim krajevima ne treba očekivati previše sunca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...