Nakić donio novi Statut HZZO-a iako Ured za zakonodavstvo kaže da to ne smije

Unatoč mišljenju Ureda za zakonodavstvo kako se izmjenom Statuta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ne bi smjela baviti tehnička Vlada, na jučerašnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a na kojoj je bio tehnički ministar zdravstva Dario Nakić, donesena je odluka promjeni ustroja rada HZZO-a, doznaje Index.hr.

Zanimljivo je kako je HZZO u obavijesti javnosti sa sjednice Upravnog vijeća propustio informirati kako je jednoglasno donesena odluka o promjeni temeljnog dokumenta HZZO-a.

Rijeka do Karlovca

Naime promijenjen je teritorijalni ustroj HZZO-a odnosno teritorijalna nadležnost Regionalnih ureda prema kojem je regionalni ured iz Rijeke, inače mjesto stanovanja tehničkog ministra Nakića znatno promijenila granice djelovanja pa je primjerice Rijeka dobila nadležnost nad Karlovcem!? Isto tako, promijenama Statusa dosadašnji šefovi regionalnih ureda dobivaju oznaku v.d., pa mnogi u ovom tajnovitom preustroju vide nakanu Nakića da u posljednji trenutak kadrovira u HZZO-u koji bi mogao postati njegova utvrda nakon što bude zamijenjen na mjesto ministra zdravstva.

Da bi to mogla biti istina, naši izvori iz HZZO-a podsjećaju kako je upravo ministar Nakić nedavno odobrio zaposlenje čak 85 novih ljudi u HZZO-u u posljednja dva mjeseca. Najveći dio zaposlenja odnosio se na ljude sa srednjom stručnom spremom.

No, vratimo se na izmjene Statuta, o kojima je HZZO jučer propustio obavijestiti javnost.

Novi Statut je “sitna izmjena”

“Na jučerašnjoj sjednici UV HZZO-a usvojen je Statut s traženim izmjenama kako je zatražio Ured za zakonodavstvo Vlade RH. Kako je Statut već izmijenjen u srpnju, a na jučerašnjoj sjednici su usvojene sitne izmjene nomotehničke naravi, nismo o tome posebno obavještavali javnost, no na sva dodatna pitanja medija smo odgovorili te stojimo na raspolaganju za odgovor”, stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz HZZO-a.

Kako su nam pojasnili, Upravno vijeće HZZO-a je još na sjednici održanoj 20. srpnja 2016.g. donijelo novi Statut HZZO-a koji je potom upućen Ministarstvu zdravlja radi provedbe propisane procedure za ishođenje suglasnosti Vlade RH u skladu sa odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Prije upućivanja na sjednicu Vlade RH, uobičajena procedura je ishođenje mišljenja Ministarstva financija, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ureda za zakonodavstvo Vlade RH, piše Index.hr.

“Ministarstvo financija i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije imalo primjedbi na dostavljeni Statut, a Ured za zakonodavstvo Vlade RH dostavio je svoje mišljenje uz primjedbe na pojedine odredbe članaka Statuta (nomotehničke naravi-radi preciznijeg izričaja pojedinih odredbi Statuta)”, kažu nam iz HZZO-u.

Tekuća priprema

No, Index je u posjedu mišljenja Ureda za zakonodavstvo, kojeg i objavljujemo, u kojem izričito stoji kako se izmjenama Statuta ne bi smjela baviti tehnička Vlada.

“Mišljenja smo da rješenja iz predloženog Statuta po svom sadržaju, obuhvati i učincima prelaze okvir pojma tehničkih poslova koje Vlada Republike obavlja u ovom razdoblju”, stoji u dokumentu Ureda za zakonodavstvo.

No, iz Ministarstva zdravlja tvrde kako ih to mišljenje ne obvezuje.

“S obzirom da je u svibnju ove godine započeo proces izmjena Statuta Zavoda dakle u vrijeme kada je Vlada imala pune ovlasti, a u cilju rasterećenja regionalnog ureda u Zagrebu, odluka Upravnog vijeća o prihvaćanju izmjena Statuta je dio procedure pripreme u kontekstu navedenog cilja. S obzirom da će izmjene navedenog Statuta rezultirati drukčijom organizacijom Zavoda tek nakon što to odobri Vlada RH, trenutni proces je priprema za izmjene koje treba donijeti nova Vlada RH. Dakle, radi se o tekućoj pripremi čiju će konačnu realizaciju provesti nova Vlada RH”, stoji u odgovoru ministarstva zdravlja.

Umjesto izmjena i dopuna, promijenili smo cijeli Statut

I iz HZZO-a i Ministarstva zdravlja pokušavaju nas uvjeriti kako je temeljni dokument HZZO-a mijenjan u nebitnom djelu, te da radi o zaista malim promjenama.

“Statut ne obuhvaća značajnije, odnosno izmjene u većoj mjeri u odnosu na još uvijek važeći Statut, međutim s obzirom na dosadašnji veći broj njegovih izmjena i dopuna, a radi preglednosti i lakšeg snalaženja u njegovim odredbama, umjesto izmjena i dopuna donijet je novi Statut. Najznačajnija izmjena odnosi se na promjenu u pripadnosti pojedinih područnih službi regionalnim uredima HZZO-a, prvenstveno područnih službi koje su teritorijalno pripadale Regionalnom uredu  HZZO-a u Zagrebu. Naime, navedeni Regionalni ured imao je teritorijalnu nadležnost nad najvećim brojem županija, odnosno područnih službi HZZO-a i s tim u vezi skrb o daleko većem broju osiguranih osoba HZZO-a nego dugi regionalni uredi HZZO-a (Rijeka, Split, Osijek). Time će se nastojati ujednačiti nadležnosti i opseg posla podjednako za regionalne urede HZZO-a u Zagrebu i Osijeku te regionalnih ureda HZZO-a u Rijeci i Splitu”, stoji u odgovoru HZZO-a u kojem se naglašava kako oni ne znaju kada bi njihova odluka mogla doći na dnevni red.

U ministarstvu zdravlja, tehničkog ministra također pokušavaju minimizirati cijelu stvar oko donošenja novog Statuta.

“Na jučerašnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu Zavod)  je prihvaćen novi Statut koji ne obuhvaća značajnije, odnosno izmjene u većoj mjeri u odnosu na još uvijek važeći Statut, međutim s obzirom na dosadašnji veći broj njegovih izmjena i dopuna, a radi preglednosti i lakšeg snalaženja u njegovim odredbama, umjesto izmjena i dopuna donijet je novi Statut”, kažu nam na kraju.

nakic-2

nakic3

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...