Obilježena 25. obljetnica raketiranja odašiljača na Tvrđavi sv. Mihovila

Za Mladena Lucina, Radu Punoša, Slavena Brkića te kapetane Ivicu Lukovića i Slavka Bačića 4. i 5. listopada 1991. godine datumi su koji su trajno obilježili njihove živote. I dok su živi, kažu, okupljat će se pokraj križa ispod Tvrđave sv. Mihovila iznad Preka prisjećajući  se svih koji su položili živote u obrani Hrvatske.
– Taj dan na neki je način naš drugi rođendan jer smo samo čudom preživjeli raketiranje odašiljača na sv. Mihovilu 4. listopada 1991., kažu uglas Lucin i Punoš. Prisjetili su se i danas, dok su polagali vijenac i palili svijeće, kako je toga jutra prije 25 godina borbeni avion u niskom letu raketirao sv. Mihovil s namjerom da uništiti centar veze obrane Zadra.
– Stvorio se odjednom, doletio je iz smjera Sali i pogodio vanjski zid tvrđave i kućicu Hrvatskih pošta i HRT-a pokraj koje smo bili Valentin Gregov, Mladen Bašić, Rade Punoš i ja. Ali mi smo centar veze još u kolovozu te godine premjestili na stotinjak metara udaljen vrh Vela Glava, što se otkrilo tek po završetku vojno-redarstvene akcije Oluja. Na Sv. Mihovilu tada su bili samo odašiljači Hrvatskih pošta i telekomunikacija i HRT-a, prisjeća se Mladen Lucin.
Kada je antenski sustav osposobljen, vratili su se u Preko, a načelnik tadašnjeg Centra za motrenje i obavještavanje, pokojni Jure Jelić, izdao je zapovijed da mobiliziraju tri glisera i odu u Povljanu na Pagu po vojnu opremu.

– Budući da je Zadar bio u blokadi, to je bio jedini način da dođemo do Paga. Prvi gliser, Sveti Nikola, bio je u vlasništvu tadašnje Općine Zadar, na njemu smo bili kapetan Mladenom Bašić, Rade Punoš i ja. Drugi gliser dala je Lučka kapetanija i na njemu su bili kapetani Slaven Brkić i Slavko Bačić te Marijan Grbić, a treći gliser, jedini iz civilnog sektora, dala je tvrtka Folijaplast sa svoja dva čovjeka,  Zvonimirom Nižićem i Ivom Pastuovićem.  Dok je trajala blokada Zadra, Preko je bilo poveznica i što se tiče sustava veza i svega ostaloga, a u tome su ključna bila upravo ta tri glisera. Njima smo do Prizne prevezli i ljude iz Odašiljača i veza koji su popravljali antenu na sv. Mihovilu, koji je bio žila kucavica, glavni oslonac za sve vojne i civilne operativne veze, navode dalje Lucin i  Punoš ističući da je križ ispod tvrđave, podignut 1999. godine, posvećen tim slavnim danima, ali i svim Hrvatima koji na ovim prostorima oduvijek žive.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...