Obiteljski liječnici više neće izdavati potvrde za bolovanje

Po potvrdu o trajanju bolovanja za poslodavca ili ispričnicu za školu zbog viroze koju je dijete preležalo kod kuće, više ne morate svojem liječniku jer vam je – neće izdati. To je samo dio novih pravila koja kreću tijekom ovog mjeseca, a kojima se liječnici obiteljske medicine lišavaju administracije. Uvest će se jedinstvena potvrda o zdravstvenom stanju, čime će obiteljski liječnici zamijeniti bar 50 potvrda koje su do sada izdavali, a bude li netko inzistirao na nekoj potvrdi – to će i platiti, donosi N1.

Tako će obiteljski liječnici sami dokinuti administraciju koja ih guši. Vlast je godinama samo dodavala nove potrebne potvrde pa i one – bizarne. Primjerice, potvrdu da je radnik alergičan na sintetiku kako ne bi morao nositi kapu Djeda Mraza za božićnih blagdana što je zahtijevao poslodavac.

“Dnevno ispišemo desetak raznih potvrda i ispričnica. Za svaku treba barem deset minuta, što znači da dnevno potrošimo najmanje sat vremena na administraciju umjesto na pacijenta”, kaže za Večernji list dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Na taj su korak, tvrde liječnici, bili prisiljeni i stoga što ih HZZO kažnjava za banalne pogreške. Stoga će striktno provoditi ono što HZZO ugovara i plaća.

A ispisivanje niza potvrda se ne plaća. Iz HZZO-a su obiteljskim liječnicima odgovorili da sve potvrde koje se ne odnose na zdravstvena prava mogu naplatiti.

Popis potvrda koje se tiču zdravstvenih prava na reviziji je u Ministarstvu zdravlja već godinama, potvrđuje dr. Ines Balint iz KOHOM-a.

“Zahtjevi za izdavanjem potvrda koje traže ministarstva, institucije,službe, poslodavci moraju biti u skladu sa zakonima i pravilnicima te se ne mogu izdavati bez obrazloženja. Krajnja mjera je naplaćivanje potvrda kako bi i korisnici naših zdravstvenih usluga izvršili pritisak da se takva praksa ukine”, zaključuje dr. Ines Balint.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...