Općina Pašman povećala naknade za novorođenu djecu

U socijalnom paketu mjera kojima Općina Pašman stimulira ostanak na otoku, jedna od najpopularnijih je porodiljna naknada za novorođenu djecu.

– Mi već godinama isplaćujemo porodiljne naknade za novorođenu djecu. Smatramo da je to jedna od važnijih mjera kojom želimo stimulirati mlade obitelji da ostanu na otoku ili pak one naše otočane koji su otišli u grad, a željeli bi se vratiti. Visinu naknada već smo jednom mijenjali, a na ovotjednoj sjednici Općinskog vijeća donijeli smo odluku o novom povećanju. Tako ćemo sada za prvo dijete umjesto 2000, isplaćivati 5000 kuna, za drugo dijete obitelj će umjesto 4000 dobiti 12.000 kuna, a za treće smo sa 6000 naknadu podigli na 16.000 kuna, plus 6000 kuna za svako sljedeće dijete, pojašnjava načelnik Andro Magić te dodaje kako se, primjerice, 2014. godine rodilo 14 beba, 2015. osamnaest, a u devet mjeseci ove godine 15, s tim da će 2016. premašiti lanjsku brojku.
Uvjet za ostvarivanje prava na porodiljnu naknadu jest da jedan od roditelja ima prebivalište na području Općine Pašman najmanje dvije godine. Na sljedećem vijeću, najavljuje Magić, koje će se održati najkasnije potkraj listopada, očekuje se donošenje mjera za sufinanciranje poljoprivrednika i poduzetnika.
Općina i ove godine sufinancira nabavu udžbenika i školskog materijala učenicima s prebivalištem na području Općine Pašman. Rok za podnošenje zahtjeva je 30. rujna, ali načelnik ističe da će se zahtjevi primati i nakon toga datuma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...