Sve je više otrovnih vrsta

Otrovne ribe dom pronašle u Jadranu; Kostorog umalo završio u tanjuru!

24 sata
Tamni način

Mladen Steib (65) iz Zagreba i njegov prijatelj Mladen Pavešić za vikend su otišli pecati ispred samostana na otoku Badiji, nedaleko od Korčule. Iz mora su izvukli ribu kakvu nikad ranije nisu vidjeli. Kao mamac su koristili komadić lignje, pišu 24sata.

Prvo smo mislili da ćemo imati odličan ručak, a onda smo bolje pogledali i postala nam je sumnjiva. Nije imala škrge nego ventile, a umjesto ljuski kožu koja se nije dala zarezati nožem. Bila je tirkizna, rekao je Mladen.

Alen Soldo sa sveučilišnog odjela za studije mora rekao nam je da se radi o kostorogu, koji je otrovan.

Invazija otrovnih riba u Jadranu

Fuga, žutuga ljubičasta i grbavi čižmar samo su neke od novih, egzotičnih vrsta riba koje dolaze u Jadransko more. Posljednjih desetak godina u Jadranu je zabilježeno 14 novih ribljih vrsta koje svojom pojavom dovode do promjena u morskom ekosustavu.

Ključna točka preko koje su nove vrste riba došle u Sredozemno more su Gibraltarska vrata. Otvaranjem Sueskog kanala, koji je omogućio prijelaz iz Crvenog u Sredozemno more, mnoge invazivne vrste riba iz Crvenog mora postale su dio sustava Sredozemlja. Jedan od ključnih elemenata promjena i dolaska riba u Jadran su temperature.

Pod utjecajem procesa tropikalizacije, Sredozemno more sve se više zagrijava i tako se povećava brojnost toploljubnih vrsta riba u našem moru. Osim dolaska stranih ribljih vrsta, promjene u Jadranu odražavaju se i kroz povećanje ili smanjenje brojnosti nekih autohtonih vrsta riba. Među ribama koje dolaze u naše more ima i otrovnih, na koje je najlakše naletjeti u južnom dijelu Jadrana, a njihovu zadržavanju u našem moru pridonijelo je globalno zatopljenje. Pod pojmom “nove ribe” podrazumijevaju se novopridošle vrste riba, ali i sve one čija je pojava u Jadranu tek nedavno potvrđena. Za neke strane vrste krivac je čovjek i njegova aktivnost.

Tako su prilikom gradnje naftne platforme u trogirskom brodogradilištu dvije nove vrste putem balastnih voda uplivale u naše more. Posljedice ovakvih i sličnih promjena mogu biti velika prijetnja jedinstvu morskog ekosustava.

Marcelo Kovačić s Oceanografskog instituta u Splitu rekao je kako će se trend povećanja neobičnih ribljih vrsta u Jadranu nastaviti. Profesor Jakov Dulčić sa spomenutog instituta istaknuo je da se kupači nemaju razloga bojati novih vrsta riba koje nam dolaze. Upozorava, doduše, da treba pripaziti i ne konzumirati ribe poput četverozupke ili žutulje, koje su iznimno otrovne.

Ostavi komentar koristeći Facebook