Perić: “Porezna reforma stvorit će bolje uvjete poslovanja, što znači otvaranje novih radnih mjesta”

Započeo je prvi saborski mandat zadarske HDZ-ovke Grozdane Perić. Iako je na nacionalnog razini još uvijek nepoznata politička persona zadobila je veliko povjerenje Plenkovićeve ekipe. Zahvaljujući uspješnom vođenju gradske blagajne imenovana je predsjednicom Odbora za financije i državni proračun.

Prvi dojmovi u Saboru? 

Ovaj je rad potpuno različit od izvršnog posla na kakav sam navikla u 22. godine rada u gradskoj upravi. Rad u Saboru znači slušati različita mišljenja vezana za prijedloge Zakona, tako da je i postupak donošenja konkretnih rješenja vrlo spor.

Predsjednica ste Odbora za financije i državni proračun, jeste li zadovoljni funkcijom? 

Da, počašćena sam tom dužnošću, ali i velikom odgovornošću koju imam na tom mjestu. Naime, u djelokrugu rada Odbora za financije i državni proračun jesu, između ostalog, sustav financiranja javnih potreba u Republici Hrvatskoj, državni proračun, završni račun državnog proračuna i fondovi, porezni sustav i porezna politika, financijski odnosi s inozemstvom…

U kakvom ste stanju ostavili gradsku blagajnu? 

Grad Zadar ostvario je u ovoj polovici godine, dok sam ja još bila pročelnica za financije, višak prihoda u visini 10.770.452,97 kuna. Izvršenje proračuna je bilo u očekivanim parametrima, a prihodi su ostvareni 44,47 % plana, dok su rashodi ostvareni u visini 41,4% plana.

Jeste li financije ostavili u sigurnim rukama? 

Na mjesto vršioca dužnosti imenovan je gospodin Ivan Mijolović koji je relativno kratko u Gradu Zadru, ali ima dosta iskustva u ovim poslovima.
Upravni odjel za financije je organizacijski uređen odjel te će Mijolović imati potpunu potporu u radu svih zaposlenika i moći vrlo kvalitetno obavljati svoj posao.

Obzirom da se bavite ekonomijom i financijama, kako vidite blisku budućnost Hrvatske u tom pogledu? 

Razdoblje od 2009. godine do danas je razdoblje kada smo bili svjedoci ekonomske krize. Tek u posljednjim kvartalima pokazuju se pozitivni trendovi gospodarskog rasta i vjerujem da će ova Vlada te trendove nastaviti te smanjiti državni deficit. Upravo se prezentira porezna reforma koja obuhvaća niz mjera i izmjena zakona o porezu na dohodak, zakona o porezu na dobit, zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave i drugi. Sve promjene rade se u cilju pojednostavljena poreznog sustava te stvaranje boljih uvjeta poslovanja pravnih i fizičkih osoba, a time otvaranje novih radnih mjesta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...