Počela Aikido škola za djecu i mlade

Od ovog mjeseca ponovno su počeli treninzi i upisi u Aikido školu za djecu i mlade Aikido kluba «Zadar», koja se održava već 17. godinu za redom i  bila je prva i dugo vremena jedinoj u Hrvatskoj Aikido školi za mlade uzraste ( od 6 do 12 godina). U tijeku je okupljanje djece i mladih u grupu, gdje se prolazi kroz specifični program kojim se djeci i mlađem uzrastu približavaju načela ove japanske borilačke vještine, koordinacije pokreta i vještine kretanja i disanja, razvijanja smirenosti, samopouzdanja i koncentracije. Poseban dio su igre za razvijanje kooperativnosti i timskog rada u skladu s principima aikidoa.

Aikido škola za djecu i mlade bila je od početka rada Kluba – 1987. godine – kazao nam je voditelj Kluba Nenad Vertovšek, 4. Dan – pa smo započeli s njom 1999. godine, također prvi u Hrvatskoj, djeca su trenirala zajedno sa starijima ali i odvojeno uz zaseban program, temeljen na sličnim iskustvima starijih i sličnih škola u Japanu, SAD-u i Europi. U programu djecu ne učimo samo postupno padovima ili tehnikama, već podučavamo kako u toj dobi reagirati na verbalne ili fizičke prijetnje. Cilj je naučiti djecu da ne odgovaraju agresijom ili povlačenjem u sebe, već smireno i samopouzdano odgovore i suoče se sa stvarnošću u kojoj, nažalost, kao i kod odraslih, ima sve više napetosti, nasilja i agresije. Aikido razvija i karakter a tu su i posebne igre i zadaci koji razvijaju kreativnost i timski rad.

Osim toga mali vježbači u sportskoj dvorani Medicinske škole proći će i malu školu osnova japanskog jezika. U Aikido školi za djecu i mlade – koja je polazište za kasniji rad mladih s odraslim aikidokama – osnova je vježbanje borilačke vještine neagresivnim pristupom gdje se djeca uče tehnikama samoobrane bez upotrebe suvišne sile.

Treninzi Aikido škole za djecu održavat će se u dvorani Medicinske škole utorkom i četvrtkom od 20 do 21 sat.

Zadarski Aikido klub bio je i prvi klub u Hrvatskoj gdje se organizirano počelo vježbati ki-aikido stil u Hrvatskoj, još od 1987. godine, pa će tako u ovoj sezoni treninga i ući u svojevrstan za Aikido rijedak jubilej – 30 godina okupljanja, vježbanja i promicanja Aikida. Tzv. zadarska škola Aikida ima već dugu tradiciju i gdje je vježbao i stasao niz instruktora i hrvatskih majstora. Treninzi ove japanske borilačke vještine za odrasle i starije članove – koji uključuju uz tehnike, vježbe disanja i meditaciju i vježbe i rad s bokken-om i jo-om (drveni mač i štap) počeli su također od početka listopada, kao i upisi novih članova. Održavaju se također u dvorani Medicinske škole «Ante Kuzmanića» ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 19,30  do 21 sat, kao i u hangaru Aikido kluba Zadar i Karate kluba „Forum“ u okviru sportskog centra „Franko Lisica“  (iznad Glazbene i Medicinske škole). Sve podrobnije informacije na mob. 091 337 7776 i na www.aikido-zadar.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...