s namjerom da se na tren zaustavi kretanje kroz vrijeme i prostor

Proslava Dana obrane grada Zadra; Izložba plakata, fotografija i kostima Zadarskog plesnog ansambla

Arhiva, ilustracija
Tamni način

U Zadru se 5. listopada u loži Narodnog muzeja otvara izložba plakata, fotografija i kostima Zadarskog plesnog ansambla, najstarijeg ansambla suvremenog plesnog izraza u Dalmaciji. Izložba je vezana uz proslavu Dana obrane grada Zadra i 25. godišnjice od osnutka Zadarskog plesnog ansambla čiji su osnivači Sanja Petrovski i Nives Šimatović Predovan, posthumno dobitnica nagrade Grb grada Zadra. Autori izložbe, uz Sanju Petrovski, su dugogodišnji i neumorni suradnici Zadarskog plesnog ansambla: Marija Šarić Ban, kostimograf i Igor Gluić, akademski slikar. Izložba će se otvoriti performansom Listopad po tekstu istoimenog romanaTomislava Marjana Bilosnića, a nastupit će uz mlađe članice ansambla Josipa Štulić, Filipa Bavčević, Mate Ivić, Nataša Kustura, Marta Huber, Ena Vukičević i Nuša Kapović.

Izložba je nastala s namjerom da se na tren zasutavi kretanje kroz vrijeme i prostor i zabilježi trenutan presjek događanja vezanim uz prisustvo Zadarskog plesnog ansambla u kulturnom miljeu grada. Ovim projektom se zaokružuje bogat ciklus stvaranja kojim se ples i pokret pretaču u novi medij i prilagođuju novom, ne više izvedbenom, već izložbenom prostoru. Izložba se tematski nadovezuje na ovogodišnu predstavu izvedenu na Zadarskom kazališnom ljetu ARHIVIRANJE – tajni dnevnik umjetničke prakse, u smislu nesvakidašnjeg kazališnog pristupa memoriranja, pohranjivanja i zatim transformiranja materijala kroz koncept suvremene izvedbene umjetnosti. Plesna umjetnost nije uključena u arhivske koncepcije tradicionalnih baštinskih institucija. Krenuvši iz promišljanja o potrebama plesne i kulturne scene u Hrvatskoj i regiji, pridajemo pozornost arhiviranju suvremene umjetničke prakse, nastojimo objediniti, ojačati i decentralizirati edukativne, umjetničke i izvedbene kapacitete suvremenog plesa i pokreta, i na taj način pomaknuti granice ustaljenog poimanja plesne umjetnosti. Zadarski plesni ansambl je izvaninstitucionalna grupa u čijem središtu je Sanja Petrovski, osnivač uz pok. Nives Šimatović Predovan,također plesač, koreograf i umjetnički voditelj. Ansambl okuplja zadarske plesače koji žive i rade u Hrvatskoj i u Europi. Ovim projektom mapirajući sadašnje stanje na zadarskoj plesnoj sceni, stimulira se povratak kazališnoj ideji i rodnom gradu koji je ishodište, inspiracija, mjesto kazališne i životne inicijative.

Prikaz djelovanja Ansambla predočen je plakatima, fotografijama i kostimima nastalih kroz 25 godina sustavnog i znalačkog rada, a uključuje sadržaje koji variraju od plesnih predstava i instalacija preko plesnih predstava za djecu i mlade, do site – specific performansa, moderiranih rasprava i radioničkih izvedbi u javnom prostoru. U smjeru kazaljke na satu krećemo se od razaranja, rata i kaosa, preko bogate palete umjetničkoh ostvarenja do krune plesnih događanja: festivala suvremenog plesa Monoplay, jedinog festivala u Hrvatskoj koji njeguje solo formu.

Svi zainteresirani ljubitelji plesa moći će pogledati izložbu od 5. do 19. listopada 2016. godine u gradskoj loži Narodnog muzeja Zadar. Pokrovitelji izložbe: Narodni muzej Zadar, Ministarstvo kulture Rh, Grad Zadar, Zadarska županija.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar