Pružaju usluge i podučavaju: Seksualne asistentice za osobe s invaliditetom uskoro i u Hrvatskoj

“Seksualne asistentice su pažljivo odabrane. One su same donijele odluku o poslu i sve imaju dugotrajno iskustvo s muškarcima te u radu s ljudskim tijelom”, kazala je Lucie Sidova, direktorica organizacije ‘Zadovoljstvo bez rizika’ na međunarodnoj konferenciji o seksualnoj pomoći u Pragu, prenosi Dalmacija News.

I edukacija uz seksualne usluge

Ta je organizacija prije dvije godine pokrenula kampanju za uvođenje seksualne asistencije, a njezin projekt ‘Pravo na seks’ dobio je podršku češkog Ministarstva financija u sklopu švicarsko-češke suradnje.

Seksualne radnice moraju osigurati posebne dozvole i završiti posebne tečajeve, a po završetku obuke moraju potpisati etički zakonik. Osim pružanja seksualnih usluga, one podučavaju osobe s invaliditetom kako da koriste seksualna pomagala, stupe u partnerstvo i koriste kontracepciju. Radnice će također pružati konzultacije članovima obitelji osoba s invaliditetom.

Peticija nadležnima u Hrvatskoj

Redakcija In Portala, hrvatskog news-portala za osobe s invaliditetom, više je puta primila zamolbe osoba s invaliditetom za pokretanje kampanje kojom bi se zagovaralo njihovo pravo na seksualne asistent(ic)e.

Polazeći od toga da je pravo na ljubav i seks temeljno ljudsko pravo, In Portal je najavio da će uskoro poslati peticiju nadležnim državnim tijelima kojom će zatražiti osiguravanje sredstva za ovu vrstu usluge i ovdašnjim osobama s invaliditetom, prenosi Net.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...