Puljić: “Društvo odlučuje o pobačaju, Crkva se ne treba uplitati u zakonsku regulativu”

 

Abortus ili namjerni prekid trudnoće u Hrvatskoj je od 1978. godine legalan do 10. tjedna. Iako se u Hrvatskoj sve više ginekologa poziva na priziv savjesti, pobačaj se u našim bolnicama još uvijek može obaviti legalno.

No, prvi put nakon 25 godina ustavni suci RH na dnevni su red uvrstili predmet pobačaja. Do proljeća će odlučiti je li dosadašnje pravo žena na pobačaj u skladu s Ustavom – ili ga treba zabraniti!

Upravo to pitanje upućeno je i zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću koji je za Novu tv odgovorio:

Svakako je tužna činjenica da se događaju takve stvari i treba sve učiniti da sve žene koje dođu u takvu situaciju da dođu u napast nešto takvo promišljati, treba im pomoći da spase život jer život je svetinja. Naš Ustav govori o tome da je život zaštićen, da život treba štititi. U tom kontekstu i zakon pomalo odudara od toga. Zato treba sve učiniti da zakonska regulativa ne stavlja u pitanje život. U tom kontekstu jasno je da Crkva štiti život. Ne uplićemo se u zakonsku regulativu, ali želimo pomoći svima, a osobito ženama koje su u takvoj napasti i iskušenju, da se život spasi.

No, je li za izričitu zakonsku zabranu?

To je društvo koje odlučuje. Mi nismo za pobačaj, ali društvo ima svojih problema koje pokušava na neki način riješiti, možda i zakonski. Ali treba učiniti sve tako da do izvršenja pobačaja ne dođe.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...