Razgovarali smo s Mateom Vlatković porijeklom iz Novigrada koja je dio međunarodnog tima nobelovca za kemiju

U međunarodnom timu nobelovca za kemiju koji je od molekula izradio najmanji stroj na svijetu, nalazi se i jedna Hrvatica – doktorandica Matea Vlatković, porijeklom iz Novigrada u Zadarskoj županiji.

Matea radi i živi u Groningenu u Nizozemskoj, gdje pod mentorskom palicom nobelovca prof. Bernarda Feringa sprema doktorat.

Radiš u inozemstvu? Je li to bila želja ili splet okolnosti?

Želja. Još tokom studija otišla sam u Poljsku, gdje sam upoznala i sadašnjeg muža koji je također u znanosti. Shvatili smo da su prilike vani puno bolje. U vrijeme kada sam bila na masteru u Hrvatskoj više nije bilo novaca, pogotovo u području organske kemije koja je mene zanimala. Odlazak van granice bio je logičan slijed događaja. A ovdje? Sve je savršeno. Imate laboratorije sa svom potrebitom opremom, slobodu, svaku ideju možete isprobati…

Kako je biti žena u znanosti?

Izazov u svakom slučaju. Svom šefu dr. Feringu bila sam prva doktorandica koja je trudna. No, srećom on je izuzetno tolerantna osoba. Ipak, ženama je puno teže. Ako ništa drugo, radite pauzu dok ste trudni, što muškarci ne prolaze. No, ima i pozitivne diskriminacije. Baš zahvaljujući težnji da se žene što više aktiviraju u znanosti imate sve više grantova. To je dobro.

Što je to molekularni stroj?

Molekule, molekularni skup koje mogu transformirati energije u rad. Inspiracija je došla prirode, jer u našem organizmu imamo mnogo molekularnih mašina koje proizvode rad, a riječ je o jako kompleksnim strukturama. Sanjamo o tome da izvršimo kontrolirani transport s našim sintetiziranim molekulama, primjerice transport nekog lijeka do određene bolesne stanice. No, daleko je to još…

Porijeklom ste iz Novigrada, jeste li vezani za ovaj kraj?

Otac je iz Novigrada. Da, svako smo ljeto obavezno ovdje.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...