Sljedeći tjedan posjetite besplatnu malu knjižnicu “Knjiga na faksu”

U srijedu, 2. studenog 2016. godine, u 12 sati ispred zgrade Sveučilišta u Zadru na Novom kampusu, Klub studenata informacijskih znanosti Ex libris predstaviti će svoj projekt Knjiga na faksu: besplatna mala knjižnica.

Besplatna mala knjižnica projekt je nastao prema svjetski poznatim projektima Little Free Library i BookCrossing. Ideja projekta je postavljanje drvenih kućica s knjigama na javno dostupnim mjestima sa ciljem poticanja čitanja, razmjene knjiga i poticanja suradnje među institucijama. Besplatna mala knjižnica funkcionira prema pravilu ”uzmi knjigu, pročitaj, vrati ili donesi svoju u zamjenu”. Namijenjena je prvenstveno studentima i profesorima, te drugim zaposlenicima Sveučilišta u Zadru, ali i široj zainteresiranoj javnosti.

Projekt je pokrenuo Klub studenata informacijskih znanosti Ex libris, a financirao ga je Studentski zbor Sveučilišta u Zadru. Projekt se realizirao u suradnji sa Strukovnom školom Vice Vlatkovića i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru. Učenici Strukovne škole u zanimanju stolar izradili su drvenu kućicu pod vodstvom profesora Ante Miškovića, a učenice ŠPUD-a u zanimanju slikarski dizajn, Marija Bare, Melani Marketin i Klara Rušev, oslikale su kućicu decoupage tehnikom pod vodstvom profesorice Martine Beneta. Prikupljene knjige donirali su profesori Odjela za informacijske znanosti.

Besplatna mala knjižnica postavljena je ispred zgrade Sveučilišta na Novom kampusu. Svaka je knjiga označena ex librisom na kojem su naznačena pravila posudbe knjiga. Noću i vikendom kućica će biti spremljena u zgradu Sveučilišta kako bi se izbjegla oštećenja.
Ukoliko projekt bude uspješan i prihvaćen od strane javnosti, planirano je i nastavljanje projekta postavljanjem besplatnih malih knjižnica i na drugim mjestima u gradu Zadru. U budućnosti, knjige će se prikupljati donacijama, a namjerava se ostvariti i suradnja sa drugim studentskim udrugama Sveučilišta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...